Šta je sve potrebno za nadogranju noktiju?

Želite da radite nadogradnju noktiiju, ali niste sigurni šta Vam je sve potrebno?
Šta je ono što svaki početnik zaista treba da ima da bi se bavio ovim poslom ili da bi radio sebi nokte kod kuće? Na čemu ne treba da štedite, a šta je ono na šta biste samo bacili novac?

Kada odlučite da uradite nokte sebi ili da se bavite nadogradnjom noktiju, na početku će Vam neke stvari biti jasne, neke možda nećete razumeti, a biće i stvari koji će Vam biti u potpunosti nepoznate. U ovom tekstu pokušaću da Vam razjasnim šta je zaista neophodno da imate za početak.

Pripremne tečnosti i bazni gelovi za nadogradnju noktiju

Odvajanje gela od nokatne ploče može biti posledica više problema, međutim jedan od najčešćih jeste neadekvatna priprema nokatne ploče. Mnogi ne obraćaju pažnju dok rade, žure i nisu dovoljno temeljni, ili pak nemaju dovoljno znanja i veština potrebnih za manikir.

Sredstvo za dehidrataciju – Nail Prep: može biti u obliku laka ili spreja, blago dehidrira nokatnu ploču, balansira njenu PH vrednost i sprečava pojavu gljivica na noktima. Potrebno je sačekati da se potpuno osuši, a to ćete videti tako što nokatna ploča postane u potpunosti izbeljena nakon oko 30 sekundi.

Sredstvo za odmašćivanje – Primer (sa kiselinom ili bez kiseline):
prajmer sa kiselinom za problematične, vlažne i masne nokte. U sebi sadrži metakrilnu kiselinu, koja dubinski dehidrira nokatnu ploču i savršeno priprema nokat za nanošenje gela ili akrilgela.
2u1 primer bez kiseline, sredstvo za bolje prijanjanje: U toku pripreme prirodnih noktiju koji nisu problematični nakon Nail Prepa, umesto kiselinskog primer i Bondera (2. i 3. korak), nanososi se samo 2u1 primer bez kiseline, radi dehidracije nokatne ploče i poboljšanja prianjanja. Funkcioniše kao dvostrani lepak između prirodnog nokta i materijala koji koristite.

Sredstvo za bolje prijanjanje – Bonder: Stvara tanak lepljiv, sjajni sloj na nokatnoj ploči za bolje prijanjanje baznog gela. Koristi se u veoma tankom sloju.

Bazni gel: Ovo nije pripremni materijal, međutim svrstavamo ga ovde jer ipak spada u deo pripreme između osnovne pripreme i konačne nadogradnje nokta. Ostavlja snažan prijanjajući sloj između nokatne ploče i uv gela ili akril gela, što garantuje da će nokti ostati trajni i do 6 nedelja, čak i na najproblematičnijim noktima (naravno, podrazumeva se da priprema mora biti pravilna). Polimerizuje se u UV lampi 1 minut.

Pročitajte na blogu tekst sa videom – TAJNA DUGOTRAJNIH I IZDRŽLJIVIH NOKTIJU – Šta je razlog odvajanje gela? ukoliko želite sve saznati o adekvatnoj pripremi!

Gelovi za nadogranju

Na početku jako često niste sigurni šta je šta, koji gel čemu služi i kakvi gelovi u opšte postoje.
Probaću veoma jednostvano objasnim. Postoje dve vrste gelova: monofazni ili poznatiji kao 3u1 gelovi, i višefazni gelovi koji imaju svoju bazu i završni sjaj.

Pored toga, morate obratiti pažnju na još jednu stvar. Postoje saminivelišući (koje cure) i nenivelišući gelovi (ne mrdaju, stoje u mestu). Takođe, morate gledati i gustinu, jer postoje gušći gelovi, i gelovi srednje gustine.

Naša preporuka jeste da na početku uvek birate 3u1 samonivelišuće gelove. Znatno je lakše raditi sa njima, i ne morate kupovati brdo različitih gelova. Iz naše ponude preporučujemo Color Booster ili Monophase UV gel. Oni su 3u1 gelovi, što znači nije potrebna posbna baza (ukoliko nokti nisu problematični).

Četkice za UV gel

Morate da znate da sa jeftinom i nekvalitetnom četkicom ni nabolji nail tehničar neće umeti da napravi lepe radove. U svojoj kolekciji morate da imate kvalitetne i precizne četkice, i to:
– jednu za nanošenje gradivnog (builder) gela: početnicima preporučujem ovalnu, „mačiji jezik“ četkicu, zbog oblika je znatno lakše raditi sa njom na početku.

– jednu za nanošenje gela u boji: moja preporuka je ovalna četkica „mačiji jezik„ili čak koso sečena četkica.

Važno: nikako ne preporučujem da koristite istu četkicu za nanošenje gradivnog gela i gela u boji.
Zašto? Koliko god da se trudite i pravilno čistite četkice boja će ostati između dlačica i prilikom nanošenja gradivnog gela ona će jednostavno polako izlaziti iz njih i „uprljati“ gel, čime utiče na dalji rad ili može čak uništi Vaš rad. Tako da uvek preporučujemo da imate jednu četkicu isključivo za nanošenje builder gela i jednu drugu za nanošenje boja.

– jedna tanka, kratka četkica za ukrašavanje i za usavršavanje nanošenja boja, kojom ćete lako moći da rasprostranite boju do zanoktica, bez toga da bi boja uđe ispod njih.

Pribor za nokte

Turpije

Brojevi koje postoje na turpijama označavaju granulaciju odnosno jačinu (gruboću) same turpije. Granulacije idu od 80, 100, 180, 220 i 240. Što je broj manji turpija je jača, grublja.
Za prirodne nokte koristite isključivo granulaciju 180, nikako ne jaču, a za obradu gela možete birati 100 ili 80. Šta znače sledeće oznake na turpijama: 100/180 ili 80/80? Kada vidite isti broj, na primer 80/80 to znači da vam je ista granulacija sa obe strane, dok kod turpija gde imate različite brojeve na primer 100/180 znači da je sa jedne strane 100, a sa druge strane 180. Kada prevučete prste po površini turpije lako možete proceniti koja strana je blaža (180), a koja je grublja (100).
Birajte turpiju granulacije 100/180 za početak.

Zatim će Vam trebati i jedna buffer turpija, koja je mekša i nežnija prema noktima. Savršena je za fino oblikovanje noktiju.

Pogurivač – potiskivač zanoktica

Neophodno da imate jedan metalni potiskivač zanoktica i dobre, oštre makazice. Plastični ili drveni pogurivač nikako ne bih preporučila, nisu dovoljno jaki i samo delimično uklanjaju zanoktice, što uzrokuje odvajanje gela.

UV lampa

Najpoznatije su UV lampe (one sa dugačkim sijalicama) ili UV/LED lampe, oni imaju diode. Moja preporuka jeste UV/LED lampa od 48W. Ukoliko birate slabije lampe morate duže polimerizovati gel, a pri korišćenju jačih nema potrebe. Iskreno nisam primetila značajnu razliku zbog čega bi vredelo uzeti skuplju i jaču lampu od 48W (šta više, od jačih neki materijali mogu da požute).

Ostale tečnosti za nokte

Završni sjaj – Top Coat

Završni gel je specijalan UV gel koji se koristi za pokrivanje gotovog nokta.
Po mogućnosti završni sjaj treba da birate tako da:
– se polimerizuje pod UV svetlošću (trajniji su od onih koji se suše na vazduhu)
– da je fleksibilan (može se koristiti na svim površinama, gel lak, gel, akril gel, porcelan, tako da je dovoljan samo jedan završni sjaj)
– da ne ostavlja lepljivi sloj nakon sušenja (sjajniji su i nema potrebe za fiksiranjem)
– da je srednje gustine (ukoliko je previše redak ucuriće u zanoktice)
Iz naše ponude preporučujem Dry Top, koji savršeno odgovora svim navedenim kriterijumima.

Extra savet: Nakon što izvadite ruku iz UV lampe sačekajte 10-15 sekundi da se Dry Top ohladi, tako će biti mnogo otporniji i trajniji!
VAŽNO! Završni sjaj za nokte nikad ne trestite i ne mešajte četkicom u bočicu. Time se stvaraju mehurići koji će uništiti sav vaš prethodni rad.

Ulje za zanoktice

Ne zaboravite za negu zanoktica. Hrani nokat, regeneriše suve zanoktice i sprečava crvenilo oko noktiju čineći kožu mekom i hidriranom. Kada završite nokte, nanesite ulje za zanoktice i dobro umasirajte.

Fiksator gela – Cleaner

Fiksator gela je tečnost koja ja namenjena da fiksira gel, da ukloni ostataka lepljivog sloja gela nakon polimerizacije (sušenja u lampi).
I kad je reč o fiksatoru za brisanje noktiju, za rad sa njime potrebni su celulozni tuferi. Nemojte koristiti klasične tupfere ili vatu zbog dlačica.

Kada kupujete opremu za nadogradnju noktiju, kupujte pametno! Kupujte kvalitetne i proverene stvari čak i kada radite nokte samo sebi. Ukoliko niste sigurni pišite nam, naš stručni tim će rado pomoći u odabiru odgovarajućeg proizvoda.
Pogledajte i naš video, gde smo isto pokazali kako sastaviti početni set.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *