TAJNA DUGOTRAJNIH I IZDRŽLJIVIH NOKTIJU – Šta je razlog odvajanje gela?

U čemu je tajna dugotrajnih noktiju koji bez odvajanje gela mogu da se nose čak do 4-6 nedelja?!
Na kraju krajeva, ovo i nije velika tajna: potrebno je da budete vešti, sa dosta stečenog znanja i da Vaš jedini cilj bude zadovoljna mušterija koja će Vam se uvek iznova vraćati. Da biste to postigli prvi i možda najvažniji korak jeste pravilna priprema i dobro poznavanje pripremnih tečnosti!

Razlozi odvajanja gela od noktiju

Odvajanje gela od nokatne ploče može da uzrokuje više problema, međutim jedan od najčešćih je neadekvatna priprema nokatne ploče. Mnogi ne obraćaju pažnju dok rade, žure i nisu dovoljno temeljni, ili pak nemaju dovoljno dobro znanje i veštine potrebne za manikir.

Ima manikira koji ne pridaju važnost dobro obavljenom poslu, nego im je bitnije da u što kraćoj satnici završe sa jednom mušterijom, međutim imamo veoma lošu vest za njih:
za dobru pripremu noktiju potrebno je oko 10-15 minuta, posle čega može da usledi sama izrada noktiju.
Vreme potrebno za to zavisi od dužine, oblika i dizajna koji mušterija zahteva. U proseku, sama izrada nakon dobre pripreme iziskuje između 30 minuta i 2 sata. Naravno, dosta toga zavisi i od mušterije, odnosno od zdravstvenog stanja nokta iste.

U školi se uči da na hladnim i masnim/lepljivim rukama nokti ne mogu da se održe tako lako, te je potrebno pripremiti jači materijal za izradu (o tome ćemo pisati kasnije).
Dakle, aerizacija (odnosno vazduh ispod veštačkog nokta) pored nestručnosti manikira može biti i posledica: menstruacije, odnosno hormonskih promena koje pogađaju telo u tom periodu, zapaljenski procesi u organizmu, jak stres, kao i hladne i masne/lepljive ruke. U ovom slučaju koristimo jače sredstvo za dehidrataciju nokta sa kiselinom, a zatim i sredstvo za bolje prianjanje koje sušimo u lampi pola minuta. Takođe, mušteriji je najbolje zakazati nov tretman kroz tri nedelje.

Naš savet

Ukoliko imate neko bitno pitanje, ili niste sigurni šta je pravi razlog odvajanje gela, nemojte tražiti odgovor po forumima, pre se obratite stručnom licu za savet i podučavanje. Slobodno se možete obratiti i nama sa bilo kojim pitanjem, naš tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom će Vam u što kraćem roku rado će dati odgovor. Nemojte da štedite na usavršavanju, naročito jer su uglavnom u pitanju jednodnevni seminari za obuku koji koštaju isto koliko i jedna izrada noktiju. Dakle, sa više savesti ćete obavljati posao znajući da posedujete adekvatno znanje i veštine i da posao možete uraditi bez greške

Pripremni materijali:

Sredstvo za dehidrataciju – Nail Prep

  Nail Prep je pripremna tečnost koja dehidrira nokatnu ploču, balansira njihovu PH vrednost i sprečava pojavu gljivica na noktima

  Sredstvo za odmašćivanje – Prajmer

Sredstvo za bolje prianjanje – Bonder

Bonder stvara tanak lepljiv, sjajni sloj na nokatnoj ploči za bolje prianjanje baznog gela. Koristi se u veoma tankom sloju i suši se bez UV lampe.

 Bazni gel

Ovo nije pripremni materijal, međutim svrstavamo ga ovde jer ipak spada u deo pripreme između osnovne pripreme i konačne nadogradnje nokta. Bazni gel je pravo rešenje za jako tanke i problematične nokte.

Pogledajte video kako se adekvetno pripremi nokatna ploča kako biste izbegli odvajanje gela.

Priprema prirodnih noktiju za nadogradnju sa šablonom/izlivanje:

 1. Dezinfikujte alate, ruke i nokte
 2. Skratite nokte tako da ivice ostanu, zatim oblikujte mekanom turpijom (granulacije 180)
 3. Pogurajte zanoktice i odsecite višak kožice
 4. Temeljno ali ne prejako matirajte nokatnu ploču finom turpijom (granulacije 180)
 5. Temeljno otprašite nokte, zanoktice i kožu oko nokta
 6. Sledi postavostavljanje šablona
 7. Nanošite sredstvo za dehidrataciju – Nail Prep (nije bitno da li je u obliku laka ili u obliku spreja) i sačekajte da se skroz osuši (otprilike 30 sekundi)
 8. Nanošite primer (sa kiselinom ili bez). Ukoliko birate prajmer sa kiselinom pre nanošenja prislanjanjem četkice na grlić bočice uklonite sav višak. Zbog kiseline koju sadrži, nikako ne sme da dođe u dodir sa kožom! Treba sačekati potpuno sušenje, jer samo tako možete dobiti pravi efekat (otprilike 30 sekundi)!
 9. Ukoliko ste birali kiselinski primer nakon potpunog sušenja, nanesite tanak sloj Bondera za bolje prianjanje, ukoliko birate 2u1 primer nema potrebe za Bonderom
 10. Zatim u slučaju problematičnih noktiju koristimo dodatno bazni/primer gel. Mažemo ga u tankom sloju, pažljivo da ne dodiruje kožu jer u slučaju toga takođe može doći do podizanja nokta. Zatim ga sušimo u UV/LED lampi jedan minut i možete početi izlivanje

Proces pripreme za korekciju:

 1. Skratite nokte po potrebi
 2. Sledi potiskivanje i uklanjanje zanoktica, u zavisnosti od potreba (najbrži i nejefikasniji nači je za to suvi manikir, ukoliko ste zainteresovani, pročitajte naš blog tekst)
 3. Otanjite gel grubom turpijom, ili pak brusilicom (ovo se savetuje već iskusnim manikirima, u suprotnom može dovesti do ozbiljnih povreda!), uklonite delove na kojima je došlo do ulaska vazduha, zatim izravnajte gel sa prirodnim noktom finom turpijom granulacije 180
 4. Temeljno otprašite nokte, zanoktice i kožu oko nokta
 5. Nanosite Nail Prep, sredstvo za dehidrataciju, na celu nokatnu ploču (nije bitno da li je u obliku laka ili u obliku spreja).
 6. Nanosite primer ali samo na prirodan deo nokta. Ukoliko koristite primer sa kiselinom budite jako oprezni, nikako ne sme da dođe u dodir sa kožom! Sačekajte potpuno sušenje, jer samo tako možete dobiti pravi efekat (otprilike 30 sekundi)!
 7. Ukoliko ste birali kiselinski primer nakon potpunog sušenja nanesite Bonder, sredstvo za bolje prianjanje
 8. U slučaju problematičnih noktiju nanesite još i bazni gel i polimerizjte u UV/LED lampi 1 minut
 9. Nanošenje prvog sloja gela je sledeći korak. Nanesite ga u tankom sloju, pažljivo da ne dodiruje kožu jer u slučaju toga takođe može doći do podizanja gela. Zatim ga polimerizujte u UV/LED lampi 1 minut. Prilikom nadogradnje porcelanom nema potrebe za bazom, nego odmah nakon sredstva za dehidrataciju nanosimo kuglice porcelana ali takođe pažljivo da ne dodiruje kožu!)

Gore navedeni koraci su samo saveti i to je prava priprema, nakon koje tek sledi veliki zadatak: IZRADA NOKTIJU!

Naš savet je da i sami vidite kako to sručno lice radi uživo, zatim da u prisustvu istog sve to sami isprobate!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *