Istine i zablude o gel lakovima

Pre desetak godina u svetu lepote pojavila se jedna veoma praktična stvar – takozvani gel lak. Od tada sve više njih traži ovo rešenje kod manikira.
Neoboriva je činjenica to da gel lakovi postaju sve traženiji, i sve je više onih žena koje su koristile nadogradnju noktiju gelom, a sad se odlučuje za gel lak.
Međutim još uvek ima puno pitanja, kao i zabluda o gel lakovima…

Šta je zapravo gel lak?

To je jedna mešavina materijala, koja spaja trajnost gelova u boji sa svojstvom jednostavnosti običnog laka za nokte.

 Kako se gel lak nanosi? Korak po korak

 Upotreba gela laka je relativno jednostavna. Nanosi se jednostavnim pokretima četkice, na pravilno pripremljenu nokatnu ploču. Stručno nanet gel lak potrajaće i do 3-4 nedelje! Gel lak možete naneti i kod kuće uz malo vežbe i pažnje, međutim ukoliko želite zaista profesionalno urađen manikir prepustite to stručnoj osobi.

– Pripremite nokte: potisnite kožicu zanoktica, blago turpijanje i na kraju detaljno otprašivanje.
Nail Prep-om odmastite nokatnu ploču, pa čak ukoliko postoji potreba (ako su masni nokti) koristite i primer sa kiseliom, koji će savršeno pripremiti i odmastiti nokatnu ploču.
– Nanesite tanak sloj bazu za gel lak (Base Coat) na nokatnu ploču što bliže korenu nokta, ali da ipak ne dodiruje kožu. Osušite u UV lampi 2 minuta ili u UV/LED lampi 60 sekundi.
– Nanesite u tankom sloju prvi sloj lak gela, sa laganim pokretima četkice. Osušite u UV lampi 2 minuta ili u UV/LED lampi 60 sekundi.
– Za savršeno prekrivanje ponoviti nanošenje lak gela u tankom sloju, takođe laganim pokretima četkice, identično kao prvi sloj pa potom i to polimerizujte.
– Nakon sušenja nanosite završni sjaj (Top Coat) i to takođe polimerizujte u UV lampi 2 minuta ili u UV/LED lampi 60 sekundi.
– Na kraju ako zavrima lepljivi sloj skidate fiksatorom.

Ukoliko želite još detaljniji opis i video tutorijal o nanošenju gel laka pročitajte naš blog tekst OVDE.

 Šta je uzrok toga da, kod jedne žene gel lak savršeno traje i postojan je, dok kod druge uopšte ne?

Proizvođači svakodnevno unapređuju tehnologiju, mada su mišljenja o trajnosti gel laka i dalje podeljena.
Ima žena koje su dugo nosile gelom nadograđene nokte bez problema u vidu podizanja gela od noktane ploče, dok su se problemi prilikom prelaska na gel lak odmah pojavili. Nanet sloj je već nakon par dana počeo da puca i odvaja se od noktiju.


Dok s druge strane, ima dosta žena kojima gel lak savršeno traje par nedelja i koje su u potpunosti zadovoljne. Ruke su im i posle nekoliko nedelja negovane i praktično ne treba ništa da preduzimaju po tom pitanju.
Ukoliko gel lak nakon par dana popuca i otpadne, nemojte odmah osuditi osobu koja je radila manikir ili proizvod. Postoji verovatnoća da je do toga došlo jer da Vaši nokti jednostavno nisu pogodni za nanošenje gel laka.

 Dok trajnost običnog gela zavisi samo od brzine rasta noktiju, trajnost gel laka zavisi i od kvaliteta istih. Stanje noktiju u mnogome određuje trajnost i kvalitet gel laka. Iz iskustva možemo reći da će gel lak duže trajati na noktima onih žena kojima i običan lak duže traje na noktima.
Pored svega toga, veliku ulogu igra i Vaše zanimanje, odnosno kućni poslovi.

 Na kakvim noktima će gel lak ostati dugo trajan?

Samim pogledom na nokte ne može se reći da li će oni izdržati gel lak ili ne.
Ako su nokti jaki I zdravi gel lak će najverovatnije trajati 3-4 nedelja, ali ukoliko su nokti slabi, tanki, ili eventualno sa nekim povredama, verovatnije je da gel lak neće dugo izrdžati na njima. Toj osobi preporučljivija izrada veštačkih noktiju gel tehnikom ili pak take off gelom nakon čega se može naneti gel lak (to je najbolji način da se garantovano i na tankim noktima duže vreme održi manikir izrađen gel lakom). Take off gel isto možete ukloniti skidačem gel laka.

 Da li mogu mešati običan gel sa gel lakom?

Ukoliko odradimo nokte običnim gelom i kao završni sloj nanesemo gel lak, nećemo pogrešiti, samo se prilikom korekcije ne možemo ukloniti topljenjem već radimo standardnu korekciju.


To se radi na sledeci način:
– Pripremite nokte. Potisnite kožicu zanoktica, pogurivačem za zanoktice blago matiranje nokatne ploče turpijanjem i na kraju detaljno otprašivanje.
– Nail Prep-om odmastite nokatnu ploču, pa čak ukoliko postoji potreba koristite i primer sa kiseliom (ako su masni nokti), koji će savršeno pripremiti i odmastiti nokatnu ploču.
– Nanesite Bonder (bezkiselinski primer) i ostavite da se potpuno osuši.
– Nanesite tanak sloj gradivnog gela ili pak 3u1 gel (običan gel ili pak take off) na nokatnu ploču što bliže korenu nokta, ali da ipak ne dodiruje kožu. Osušite u lampi.
– Nanesite u tankom sloju prvi sloj lak gela, sa laganim pokretima četkice. Osušite u UV ili UV/LED lampi.
– Za savršeno prekrivanje ponovite nanošenje lak gela u tankom sloju, takođe laganim pokretima četkice, identično kao prvi sloj pa potom i to polimerizujte.
– Nakon sušenja nanosite završni sjaj i to takođe polimerizujte (sušite u lampi).
– Nakon polimerizacije završnog sjaj ako postoji lepljivi sloj skidajte fiksatorom za gel.
Na ovaj način dobijate dugotrajne, tanke nokte sa prirodnim izgledom, ili možete koristiti kombinaciju baznog gela i gela u boji. Korak po korak objašnjenje možete pogledati OVDE.

Da li je gel lak bolje rešenje od gela?

Ukoliko ste se jako vezali za ideju da želite gel lak, jer smatrate da je prirodniji materijal od klasičnog gela i da neće uništiti Vaše nokte, moramo da Vas ipak razočaramo…


 Pre nanošenja gel laka takođe moraju da se matiraju nokti turpijom i konstantno skidanje gel laka može uzrokovati stanjivanje nokta. Ne radi se o tome da nije dobro koristiti gel lak, naprotiv, više nam se dopada od gelova u boji, jer je u praktičnijem pakovanju i tanji je kad se nanese pa samim tim izgleda i prirodnije ali gel lak nije za svakoga. 

 Ukoliko imate tanke i krhke nokte sklone lomljenju, a ipak želite trajne i prirodnog izgleda vestačke nokte, slobodno se prepustite iskusnom manikiru i njegovim stečenim veštinama. Nećete pogrešiti ukoliko dozvolite da Vam ojača nokte tankim slojem gela, na koji će potom naneti gel lak.
 Isprobajte i uverite se i sami u trajnost i efekat prirodnosti!

6 Comments

    • Ne bih preporučila. Gel u boji je prilično tvrd materijal, nije toliko fleksibilan kao gel lak i ukolikoliko sa nanosi na gel lak bazu moze dovesti do odizanja. Ukoliko nanesete gel u boji i želite postiči gel lak efekat nanesite Master Base Acidic ili Master Base Extreme. Testirali smo i savršena je kombinacija.
      Napravili smo i video o tome kako se radi, možete pogledati OVDE:

  1. Dugo vec idem na gel lak, skoro 8 godina. Da li je normalno da mi je nokat mek na dodir, čak i sa gel lakom preko? Šta mi savetujete? Hvala 🌺

    • Ne,uopšte nije normalno da nokatna ploča bude mekana i sa nanetim gel lakom. Kod stručnog manikira se takav problem ne bi javio. Ono što bih ja s moje trenutne tačke gledišta preporučila jeste drugi manikir, ali rekla bih da pažljivo odabereš osobu za to, jer sa toliko istanjenom nokatnom pločom treba da radi neko ko će umeti veoma pažljivo da rukuje njima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *