Nanošenje gel laka – korak po korak

Jedna od najrasprotranjenih tehnika ovih dana jeste rad sa gel lakom.
Rad sa njime može da se učini kao dečija igra, međutim da bi bio zaista trajan i da ne bi naškodio noktima, potrebno je temeljno se pripremiti. Pažljijvo pročitaj tekst i ukoliko si temeljna i budeš se držala svakog koraka, možeš uraditi zaista trajne i predivne nokte!

Šta će ti biti potrebno za nanošenje gel laka?

– UV/LED lampa (48W jačine, ili po mogućnosti UV/LED)
– pogurivač zanoktica (biraj metalni, jer platsični ili drveni nisu dovoljno učinkoviti)
– buffer turpija ili klasična turpija (granulacije 180)
– četkica za otprašivanje
– pripremne tečnosti (Nail Prep i bezkiselinski primer)
rubber baza za gel lak (može biti providan ili u boji)
gel lak u boji
– fleksibilan završni sjaj
ulje za zanoktice

Nanošenje gel laka korak po korak

1. korak – dezinfekcija

Pre nego što prioneš na rad, počni sa temeljnim pranjem ruku!
Pranje ruku ne znači potapanje, naprotiv, pre nanošenja gel laka zabranjeno je potapati ruke, nego ih jednostavno operi. Neka ti i alat uvek bude čist, i pre upotrebe ih uvek poprskaj sredstvom za dezinfekciju i ostavi ga da deluje koliko je potrebno!

2. korak – postiskivanje zanoktica

Metalnim potiskivačem laganim, pažljivim pokretima poguraj zanoktice sa nokatne ploče. Dobro obrati pažnju da spuštenu kožicu zanoktica temeljno ukloniš! Ako ovaj korak ne odradiš kako treba, već kroz par dana će materijal sa noktiju krenuti da se skida upravo sa te strane.
Koristi makazice za uklanjanje zanoktica kako bi uklonila višak kože.

3. korak – matiranje

Bufferom ili turpijom ganulacije 180 pažljivo, ali veoma temeljno matiraj celu nokatnu površinu, posebno vodeći računa o ivicama i korenu nokta. Moram da naglasim da je suština u matiranju, turpija samo blago dodiruje nokatnu površinu i nije potrebno koristiti nikakvu silu jer bi tome kraj bio samo preturpijana nokatna ploča što je bolno, a i gel lak će se od takve površine odvojiti.
Dobar posao si odradila ukoliko je cela nokatna površina lepo matirana i ne vidi se nigde sjajan deo.

4. korak- otprašivanje

Četkom za oprašivanje! temeljno otpraši nokte krećući od korena ka stranicama pokretima prema dole. Ukoliko čistiš od krajeva ka korenu nokta, postići ćeš samo to da se prašina nakupi kod korena nokta čime dolazi do odvajanja gel laka.
Otprašivanje vrši isključivo četkicom, ni slučajnom prstima, krpom ili maramicom, jer ćeš time umastiti površinu i sprečiti prijanjanje materijala, što opet dovodi do odvajanja materijala.

5. korak – odmašćivanje nokatne ploče

Na nokte nanesi Nail prep pripremnu tečnost, koja odmašćuje nokat i sačekaj da se osuši (postaće mat), potom nanesi bezkiselinski primer koji pomaže jače prijanjanje.
Rad sa gel lakom iziskuje dobru i temeljnu pripremu, što ni na koji način nemoj pokušavati da izbegneš, skratiš ili ubzaš jer zbog preciznosti pripreme zavisi u mnogome i to koliko će taj gel lak biti trajan. Ukoliko priprema nije adekvatna, ne može ga spasiti ni bazni gel sa najboljom moći prijanjanja na svetu, jer će materijal krenuti da se odvaja.

Nakon ovoga počinje deo sa vidljivim rezultatima. Posle pripreme sledi kreiranje.
U radu sa gel lakom, počinje se od kažiprsta, potom se ide na srednji, pa domali i mali prst, da bi se na kraju radio palac.

6. korak – bazni sloj

Pokretima u pravcu gore dole utapkavajući nanesi jedan tanak sloj baznog gela za gel lak, koji može biti providan ili u boji (mlečno beli ili boja nokta). Pokreti utapkavanja su zato potrebni da bi se materijal dobro uhvatio za prethodno bufferovane nokte i tako će biti mnogo jače prijanjanje.
Pri nanošenju baze treba da odlučiš da li ćeš koristiti klasičan ili ojačani gel lak.

Ukoliko koristiš samo KLASIČAN GEL LAK, u tankom sloju možeš naneti bazu na sva četiri nokta (kažiprst, srednji, domali i mali prst), polimerizovati u lampi 60 sekundi. Nakon toga nanosiš bazu i na palac i ponovo polimerizuješ 60 sekundi.

Ukoliko koristiš OJAČANI GEL LAK, prvo u tankom sloju nanesi bazu na 4 nokta, polimerizuj u UV lampi 60 sekundi, potom pri izradi C krive svaki nokat polimerizuj 30 sekundi, kako bi izbegla da bazni gel ucuri u rubove  (ružno je i stvara šansu da se materijal odvoji). Pre polimerizovanja proveri nokte i ako primetiš da je nanet materijal ušao u rubove, još uvek možeš to da rešiš. Jednom iglicom za ukrašavanje (ili čačkalicom) ukloni višak i potom polimerizuj.
Nakon polimerizovanja baznog gela, ostaće lepljivi kohezivni sloj koji pomaže prijanjanje sledećeg sloja materijala. Ne fiksiraj ga!

7. korak – nanošenje gel laka u boji

Boju uglavnom nanosimo u 2 TANKA sloja, međutim ukoliko je korišćen cover (u boji) i odabereš takvu boju koja već nakon nanošenja prvog sloja savršeno pokriva, suvišno je nanositi je u dva sloja. Time ćeš samo odebljati nokat bespotrebno.

Kako da nanošenje boje bude savršeno?
Objasnići ti detaljno!
Na grliću flašiće od gel laka skini višak boje sa četkice, četkicu prisloni na sredinu nokatne ploče udaljen oko 2mm od korena nokta, blago pritisni i povuci četkicu 1mm ka dole, potom gurajućim pokretima približi korenu nokta koliko god možeš (guraš boju prema zanoktici), da bi nakon toga prevukla četkicu dole ka slobodnom kraju nokta. Tajna je da poguraš boju u koren nokta, a ne da je odatle izvučeš! Isto to uradi i na stranicama nokatne ploče.
Četkice u našim gel lakovima su zakrivljene, tako da prate oblik nokta i čine nanošenje boje nalik dečijoj igri.

Posle ovoga na scenu stupa jedna tanka četkica. Kod korena nokta njome usavrši krivinu. Pregledaj, ako boja nigde ne dodiruje kožu, nokti idu pod lampu na 60 sekundi. Ukoliko ipak primetiš da je boja negde dodirnula kožu, uz pomoć jedne igle za tačkanje (ili čačkalice)  je ukloni a potom polimerizuj.
Nemoj zaboraviti da naneseš boju i na ivicu noktiju!
Kompletnu paletu boja gel lakova možeš pogledati ovde.
Nakon polimerizovanja boje stvara se blago lepljiv kohezivni sloj i ni njega ne fiksiramo! A ni ne pipamo ga!

8. korak – drugi sloj boje (ukoliko je potreban)

Ukoliko je potrebno ponavljamo prethodni korak, kako bi dobili savršenu pokrivenost.

9. korak – završni gel

Možeš izabrati završni sloj koji je mat (Perfect Matte) ili sjajni (Dry Top), bitno je samo da bude fleksibilan! Naši završni gelovi su nakon polimerizovanja spremni, što znači da ne ostavljaju lepljivi kohezivni sloj, pa nema potrebe za fiksiranje (zato je nisam ni navela u listi potrebnih stvari).
Nanošenje završnog sjaja se vrši istim pokretima kao i nanošenje boje. Kada si sigurna da je površina savršena i ravna kao ogledalo, polimerizuj 60 sekundi u UV lampi.

VAŽNO! Završni gel nikada ne mućkamo niti drmusamo četkicu u njemu. Time se stvaraju mehurići i upropastiće ceo dotadašnji rad.
SAVET! Nakon što izvadiš ruke iz lampe, sačekaj 10-15 sekundi kako bi se završni gel ohladio, biće mnogo izdržljiviji i sjajniji. Samo nakon toga nanosi ulje za zanoktice.

10. korak – nega

Uljem za zanoktice namaži kožu i divi se svom radu!

Za više ideja posetite naš Youtube kanal.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *