REŠAVANJA NAJČEŠĆIH PROBLEMA U SVETU MANIKIRA

Svaki manikir se u svom poslu suočava sa nizom problema koji u velikoj meri mogu uticati na zadovoljnost mušterija i na to da li će ona postati stalna.

Odvajaju se nokti, lome se, žute, gel neće da se veže kako treba?
Sumiraćemo nekoliko najčešćih problema, slede saveti iskusnih manikira za otklanjanje istih.

 

 Odvajanje gela pri korenu nokta i sa strane gde je koža:

 U fazi pripreme treba tražiti grešku. Neke od tih grešaka mogu biti:
 – Niste dobro uklonili odumrlu kožu zanoktica (čime posle nekoliko upotreba možete čak oslabiti snagu turpije)
 – Prilikom matiranja nokatne ploče moguće je da niste odradili to sa svih strana gde je koža, te je nokat ostao sjajan na tim mestima. Na nokatnoj ploči ne sme da ostane ni milimetar sjajnog dela (ovo se najbolje vidi prilikom otprašivanja i nakon nanošenja Nail Prepa). Ovo ne znači da brušenje treba raditi duboko, nego samo temeljno!
 – Bazni sloj dodiruje kožu. Osnovni sloj uvek treba naneti tanko i ravnomerno, četkicom predviđenom za to, na matiran nokat, temeljno i tako da ne dodiruje kožu. Veoma je bitno da pripazite da se gel razlije ravnomerno i da ne ostane debeo na nekim mestima, naročito pri korenu nokta i oko kože (jako ružno izgleda kada nokat počne da raste i može ukazati na nestručno odrađen posao). Pokušajte da nanesete gel što bliže korenu nokta, ali sasvim slobodno ostavite prostora oko pola mm, kako gel ne bi dodirivao kožu. Ukoliko mušterija bude skeptična po tom pitanju i smatra da to radite kako bi se ona što pre vratila na korekciju, slobodno joj predočite da je to baš iz suprotnih razloga, jer ovakvim radom će se postići to da se nokat neće odvajati, samim tim će duže trajati a potreba za korekcijom će se odložiti.
 – Problem takođe može da nastane i ukoliko mušterija dodirne svoj nokat ili pak kosu a već je odrađeno odmašćivanje i dehidracija noktiju. Takođe, ukoliko nokat dođe u dodir sa lampom prilikom stavljanja ruku u istu (najčešće do toga dođe na srednjem prstu). Na sve to skrenite pažnju mušteriji na fin način.
 – Mušterija je pre manikira držala ruke dugo u vodi (nokti su natopljeni)

Lomljenje i pucanje gela:

 Priliko izrade noktiju ne možemo se osloniti samo na fizičku snagu materijala, jer u tom slučaju rad bi rezultirao ružnim, debelim noktima, već se treba fokusirati na samo statično oblikovanje materijala.

 Statično oblikovanje podrazumeva formiranje noktiju u C luku iznad stres linije.
 Prvenstveno treba odrediti gde se ona nalazi. Određivanje stres linije na najlakši način: kada pritisnete kraj prirodnog nokta ka dole, tamo gde se zabeli, tamo nokat najlakše puca i to je stres linija. To znači da na tom mestu treba višlje raditi nokat, formirajući C-luk. Na ovaj način ne samo da ćemo ojačati nokat, nego će i sam izgled noktiju biti graciozniji.
Izrada C-luka se radi i sa bočne strane (uzdužni C-luk) i sa prednje strane (poprečni C-luk).

Odvajanje gela kod ojačanih prirodnih noktiju:

 Teže je uraditi ojačanje noktiju dobro, nego obične veštačke nokte, jer su ponekad nokti mušterije toliko tanki da se gel prosto ispomera.
Priprema je jednaka kao i priprema za izradu veštačkih noktiju, uklanjanje zanoktica, temeljno matiranje, otprašenje, nakon Nail Prepa naneti i kiselinski i bezkiselinski primer, zatim dva tanka sloja Builder gela ili 3u1 gela, međutim u ovom slučaju na krajeve noktiju se on nanosi u debljem sloju nego kao kod izrade veštakih noktiju.

 Zatim, ukoliko je potrebno nanosi se završni sjaj ili gel u boji ili pak gel lak. Na kraju treba isturpijati nokat pod uglom od 45 stepeni i sa strane i spreda, tako da se turpija i ispod gela kako bi prirodan nokat bio kraći od sloja nanetog gela.

 

Pucanje tipse nakon par dana:

Može postojati dva uzroka za to:
 – Tipse nisu dovoljno elastične
 – Ne koristite tipse sa pravim lukom. U tom slučaju tipsa je uvek u zategnutnom, napetom stanju i izaziva odvajanje od nokta. Ima mušterija sa ravnim noktima kojima ne odgovara ni jedan oblik tipse, a u tom slučaju radi se izlivanje.

 Letnje dileme:

  U velikim letnjim vrućinama dobro je pripremiti se na neke preventivne mere koje će u mnogome olakšati rad i uz pomoć kojih ćemo izbeći neke neprijatnosti. Leti  velike vrućine i jaka UV zračenja imaju poseban uticaj na sastav materijala (blago menja i gubi svoja prvobitna svojstva) te se samim tim i teže oblikuje.
 – Gel se na velikim temperaturama i zbog zagrejanih ruku mušterije jako razredi, i zbog toga se teže radi sa njim jer se sliva niz stranice nokatne ploče i dolazi u dodir sa zanokticama. Ovo možete izbeći tako što ćete gelove po potrebi stavljati u frižider i na taj način ga rashladiti. To će i mušteriji pružiti prijatan osećaj rashlađivanja, a Vama olakšati rad.

 – Leti čak i oni materijali koji su maksimalno zaštićeni od žutenja ipak mogu požuteti u maloj meri zahvaljujući kremama za sunčanje i svakodnevom izuzetno visokom stepenu UV zraka. 
 – U letnjim toplotama čak i kod onih gelova koji nemaju tu osobinu da za vreme polimerizacije izazvaju osećaj gorenja dolazi do toga, jer polimerizacija počinje na za otprilike 10 stepeni Celzijusa većoj temperaturi, gde je dodatno i materijal topliji, samim tim može dostići krajnjau temperaturu veću za čak oko 20-30 stepeni. To kod osoba sa tanjim noktima već uzrokuje osećaj gorenja. Da bismo ovo izbegli ruke treba držati ispred samog ulaza lampe 20-30 sekundi, a nakon toga ruke mogu ići u lampu.

Koristan savet: Kada uređujete salon, probajte da obratite pažnju na to da sto nikada ne postavite blizu prozora, jer leti kada su jaka UV zračenja, čak i zraci koji se odbijaju (makar i u senci) mogu da polimerizuju gel koji je ostao otvoren, dok se na direktnim sunčevim zracima čak i u zatvorenoj kutijici gel stvrdnjava.
Na taj način izbeći ćete sušenje gelova i nećete morati stalno da brinete o toma da li su bočice izložene direktnim zracima.

Porcelan koji žuti:

 Pored već gore pomenutih UV zraka i kreme za sunčanje koje izazivaju žutenje, do žutenja porcelana može doći i u slučaju ukoliko nakon nanošenja porcelana višak likvida ne odstranite suvom četkicom. To se naročito odnosi na UV porcelan bez mirisa. Mnogo manje UV likvida treba da se koristi (radi se na suvlje) nego kod običnih likvida. 

 

Gel neće da se veže, polimerizuje


(ovoga puta se to ne odnosi na slučaj kada se amater koji prvi put radi sa gelom izrazi čuđenje jer je površina nokta nakon polimerizacije ostala lepljiva i nakon 10 minuta):

 Ovo se najpre primeti kod gelova u boji ili kod kreč belih gelova za francuski manikit. Gornji sloj se lepo polimerizuje, međutim donji sloj ostaje mekan i to uzrokuje odvajanje gela nakon par dana.
 To se dešava kada su Vam istrošene cevi u UV lampi. Menjanje cevi je potrebno posle svakih 500-600 radnih sati korišćenja. Jačinu lampi takođe se umanjuje ukoliko su cevi i unutrašnje ogledalo lampe prljavi. Možete ih očistiti Cleanerom. On je toliko jak da lepo možete očistiti ostatke gela i prljavštinu, ali dovoljno blag da ne oštećuje i ne matira ogledalo.

 

 Ukrašavanje

 Pre se mnogo više cenilo ukrašavanje lakom jer je spektar boja bio mnogo veći a sada već postoji više stotina boja gelova. Gelovima u boji možete postići izuzetno jake i lepe ukrase na noktima bez bojazni da će mušterija pri prvom pokretu uspeti da ih skine i uništi, kao što je to slučaj sa sveže nalakiranim noktima. Pored toga, lak se previše brzo suši za potrebe izrade komplikovanijih šara. Na kraju krajeva, na gel uvek možete naneti i ukrase od laka, i ukloniti ih posle nekog vremena, pa se opet diviti predivno ukrašenim gel noktima.

 Ukrašavanjem porcelanom možete dobiti 3D ukrase. To se naravno može postići samo sa izuzetno kvalitetnim materijalima.

 Prilikom ukrašavanja, treba obratiti pažnju ako mešate materijale, zbog mogućeg odvajanja gornjih slojeva. Treba poznavati osnove hemije. Osnovna pravila kod obojenih površina:
 – Kod veštačkih gel noktiju, ne smemo na celu površinu staviti porcelan u boji (elastični gel odbaciće kruti porcelan)
 – Veštačke nokte od porcelana slobodno možete premazati gelom u boji ili pak gelom za sjaj 
 – Nokte od gela i porcelana slobodno možete lakirati, s tim da efekat neće biti toliko trajan kao kada biste radili gelom ili porcelanom u boji
 – Na nalakirane nokte (pa čak ni ako ste naneli tanak sloj belog laka za french) NE MOŽE ići gel!

 

 Kada treba fiksirati gel?

 Osnovno pravilo kod gela jeste da prianja samo na matiranu ili lepljivu površinu (koja nije fiksirana). Na sjajnu površinu ne prianja.
Ko ovo razume, znaće da se na već fiksirane i formirane ali matirane nokte slobodno može naneti sledeći sloj gela (gel u boji ili završni sjaj) jer će on i da se zadrži, a ukoliko nanesete još jedan sloj gela u boji ili pak neki ukras, nije potrebno fiksirati, nego je dovoljno naneti samo poslednji sloj.
Isto ovo pravilo važi i za nadogradnju: kada su se nokti vezali pod lampom, pre fiksiranja treba proveriti ima li nekih rupa, udubljenja, jer u tom slučaju na te nepravilnosti možete naneti Builder gel da ispunite ta udubljenja, jer je još uvek lepljiv gornji sloj.

 

Problemi sa gelovima u boji:

 Pre korišćenja gelova u boji, treba ih temeljno promešati posebno vodeći računa o tome da na dnu bočice ne ostanu zalepljeni pigmetni. To ne znači da ih treba mešati do iznemoglosti.

 Špatulom vrlo pažljivo, sa laganim pokretima pomešajte do dna, tako da pokupite nataložene  pigmente ali da ne uđe vazduh u gel.
 Ukoliko to ne uradite, rizikujete da dobijete neravnomerno raspoređenu boju jer se pigmenti nisu lepo rasporedili ili vreme kada budete pri dnu bočice, može se desiti da  materijal neće više pravilno da se polimerizuje jer na dnu ostaje samo čista boja. U tom slučaju, slobodno stavite nekoliko kapi clear gela

 Ukoliko ga previše budete mešali i dozvolili da uđe vazduh u njega, nakon polimerizacije dobićete grube i hrapave nokte.

Gel nakon fiksiranja postaje mat, gubi sjaj:

 Nepravilno je fiksiran. Natopite papir sa vrlo malo Cleaner tešnošću, nežno pritisnite na nokat i laganim pokretom obrišite nokatnu ploču. Već iskorišćen papirić nemojte iznova koristiti, nego za uzmite novi. 

 

 Iritacija kože:

Nemojte dodirivati kožu sa materijalima za izradu veštačkih noktiju. Naročito ne sa kiselinskim Primerom. Po završenom poslu uklonite eventualno dospele materijale sa kože oko noktiju i negujte uljem za zanoktice.

 

 Vredno je proći stručnu obuku kod većih poznavalaca materijala i steći znanje o svim pitanjima koja Vas muče. Time ćete postići profesionalnije pružanje usluga i veće samopouzdanje u poslu. 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *