5+1 TRIK KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE INSTAGRAM/FACEBOOK FOTOGRAFIJE NOKTIJU SA TELEFONOM

Mutni, loše namešteni tamni nokti? U pozadini  je mačka koja se izležava, sto za manikir je prašnjav…sam pogled na neke fotografije čini da ti se plače…a najgore u svemu tome jeste da je posao lepo urađen samo su fotografije užasne i time si sama sebe obeležila na neki način. 

 Fotografija je najveća reklama manikirke. Lepo urađen posao gubi značaj ako je slika lošeg kvaliteta ili je ruka nespretno nameštena, jer će posmatrač samo listati dalje. Veća je greška postaviti lošu fotografiju nego ne publikovati ništa. Uvek dobro analiziraj sliku pre objavljivanja. Ako nije savršena ostavi je za uspomenu i ličnu arhivu, i nikako je nemoj deliti sa prijateljima, a još manje sa svojim budućim klijentima.

 Kako onda  da napraviš lepe, elitne fotografije samo uz pomoć mobilnog telefona?

1. Tema – odabir pozadine


Bitno je da fotografija ima određenu temu, što je u našem slučaju nokat. Važno je da akcenat bude na samom noktu i da ništa ne odvlači pažnju sa njega!
Vodi računa o tome šta se vidi u pozadini jer ljudima često odvlači pažnju jedan lep komad nameštaja u dnevnom boravku, mala maca u ćošku, koliko je prašnjav sto gde ste radili (vrlo je moguće da se to desi jer spi malopre baš tamo turpijala nokat).
Odabir pozadine je detalj koji uz najmanje ulaganja dodaje najveći kvalitet fotografiji. Potrudi se da fotografišeš na jednobojnoj, svetloj pozadini, da bude što homogenije i da boja pozadine bude u skladu sa noktima.

 

2. Svetlo 

 Ključna reč. Što više svetla koristi, kamera će manje morati da koriguje sliku optički i softverski.
Najsavršenija je prirodna svetlost, pogotovo filtrirana. Bela svetlost koja dolazi od Sunca ima talasnu dužinu (5600K), koja čini najviše boja vidljivim za nas i našu kameru. Ipak, ovo je moguće samo u idealnim uslovima (vedro nebo, odgovarajuće vreme kada pod dobrim uglom pada svetlost, da ne svetli direktno na nokat, ali nije dobro ni ako stvara veliku senku itd.).
Kada nemaš dobre uslove, biraj veštačko svetlo (ono je 
isto u svako doba dana, može da mu podešavaš jačinu i visinu). Za to je savršena lampa za manikir, jer ove lampe imaju LED sa prirodnim belim svetlom (obrati pažnju na to kakvo svetlo biraš jer neka svetla promene boje, hladno belo svetlo izbleđuje ili čini boje plavičastim, dok toplo belo svetlo čini boje žućkastim).
Pre nego što fotografišeš nokte klijenta, odvoji malo vremena da isprobaš na koju udaljenosti treba postaviti lampu da posle ne gubiš vreme sa nameštanjem.

Još jedna važna stvar – blic. Na telefonu uvek isključi blic! Ne daje difuzno svetlo, sve deluje isprano, nije dobro za ovu svrhu.

 

3. Položaj ruke

 Važno je ruku mušterije postaviš tako da bude elegantna i graciozna, a istovremeno da se vidi svaki detalj. Zamoli mušteriju da se opusti i drži ruku u prirodnom položaju. Ako ovo ne uspe, savršeno rešenje je da model drži nešto u ruci npr. bočicu gel laka, bisernu ogrlicu, svilu, cveće itd. U ovom slučaju kao i kod pozadine treba paziti da naglasak bude na noktima, a ne na sporednim predmetima jer su oni samo dodaci na slici. Naravno i boja i tema treba da su u skladu sa noktima. Dobro je unapred pripremiti jednu kutiju sa raznim dodacima npr. biseri, svileni šal, zečiji rep, veštačko cveće. Svi ovi dodaci predivno izgledaju u ruci.

4. Ugao 

 Napravi fotografiju o svakom noktu barem iz 4-5 uglova kako bi kasnije mogla da odabreš onu koja je najprihvatljivija za tvoje potrebe. Kada mušterija ode, a ti si napravila samo jednu fotografije za koju shvatiš da ni ona nije baš najbolja, već je kasno. Vrlo je bitno da izbegavaš poze koje će praviti senku, npr. između prstiju ili na jednu stranu prsta. Kako se menjate ugao fotografisanja, tako mora da se menja i položaj lampe.

 

5. Hidratacija 

 Svaki put namaži zanoktice uljem za nokte. Ali samo umereno, jer ako staviš previše ulja svetlucaće na slici. Uvek dobro umasiraj ulje u kožu.

 

+1 Obrađivanje


Pošto mnogi nemaju vremena, a ni volje da se naknadno bakću sa fotorafijama, ja bih pisala malo o filterima koji se mogu naći na internetu.

 Mnogi od ovih filtera su neupotrebljivi jer totalno promene boje, ali opcije osvetljavanje/zatamnjivanje mogu biti od koristi. Hrabro osvetli sliku ako misliš da je ispala previše tamna, sve dok ne promeni boju i kontrast. Na kraju možeš još malo nameštati kontrast.
Isprobaj i druge opcije koje se nude, ali na jednoj dobro nameštenoj i osvetljenoj fotografiji je dovoljno poraditi samo malo na osvetljenju.

 Da sumiramo,  prirodno svetlo vs lampa – ja predlažem da koristiš lampu koja daje prirodno belo svetlo. U vezi pozadine, manje je nekad više. Sa malo ulaganja i sa malo dekoracije, možeš prelepo istaći svoj rad.
I na kraju najbitnije, napravi PUNO fotografija! Jedna od njih će sigurno biti savršena.

Još  samo jedna sitnica. Ovo je mesto za reklamu. Ako planirate da kupite telefon, ja predlažem Iphone uređaje. Ne morate izabrati najnoviji model. Par godina stariji model, daleko bolje fotografije pravi, nego većina novijih i skupljih telefona.

Svakome želim puno profesionalnih fotografija!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *