Zbog čega se UV gel ne steže? Može li se polimerizacija pokvariti?

Polimerizacija, šta bi tu moglo da se pokvari? Svaki stručnjak s pravo može da postavi ovo pitanje.

Koliko puta dnevno zamolite mušteriju da stavi ruku u lampu? Jeste li se ikada zapitali šta se tada zapravo dešava?
Da li ste znali da nepravilno polimerizovan materijal može biti uzrok iritacija kože i za stvaranje alergija? 

Vreme je da polimerizaciju stavimo pod lupu, da se udubimo u sam proces, kako bi kao pravi stručnjak na siguran način mogli da napravite čarobne nokte, štiteći i svoje i zdravlje mušterije. 

Šta je polimerizacija?

Ukratko, to je jedan hemijski proces, pri kojem se struktura tečnog materijala menja/reorganizuje i stvrdnjava. Gledajući malo drugačije, očima stručnjaka, pri polimerizaciji UV gelova fotoinicijatori u materijalu se aktiviraju pod uticajem UV svetlosti, a energija koja se tada stvara deluje tako da se monomeri i oligomeri povezuju jedan s drugim i time stvaraju trajni lanac polimera. 

Ukoliko bilo koji od četiri važna elementa nedostaje, ovaj proces se neće dogoditi ili će se dogoditi delimično. 

Šta utiče na polimerizaciju? 

Talasna dužina UV svetlosti koju emituje lampa

Fotoinicijatori koji se koriste u materijalima za nokte reaguju na području od 365-405 nanometara (nm), u zavisnosti od toga da li se radi o UV (365nm), LED (405nm) ili UV/LED (365 i 405nm) gelu ili gel laku.
Važno je znati da različite lampe za nokte emituju UV zračenje različitih talasnih dužina, što može uticati na učinkovitost polimerizacije.

Srećom, gotovo sve dostupne kombinovane lampe danas pokrivaju ovaj raspon, ali pre kupovine treba obratiti pažnju i na to!

Intenzitet talasne dužine  koji lampa emituje

Druga vrlo važna, ali manje poznata činjenica je intenzitet talasne dužine.

Kada je intenzitet rada lampe za veštačke nokte previsok, stvrdnjavanje se događa prebrzo, što uzrokuje previsoku toplotu u prvih 30 sekundi. To uzrokuje intenzivan bol i može dovesti i do ozbiljnih opekotina nokatne ploče, što može dovesti do odvajanja nokatne ploče od kreveta nokta (onycholysis).

Kada je intenzitet lampe prenizak (npr. polovina snage ili istrošene, oslabljene sijalice), materijal se neće pravilno stvrdnjavati, bez obzira na količinu fotoinicijatora u materijalu.

Jedan od nedostataka popularnih kombinovanih lampi u poređenju sa tradicionalnim UV  lampama sa sijalicama je preveliki intenzitet talasne dužine koju emituju. Zbog toga materijali koji u klasičnoj lampi uopšte ne peku, uzrokuju ozbiljno oslobađanje toplote u prvih 30 sekundi u ovim lampama. Stoga se u gotovo svim slučajevima (osim pri radu sa klasičnim gel lakovima) preporučuje polimerizacija u svetlu koje je raspršeno ispred lampe ili u lampi sa prepolovljenim intenzitetom u trajanju od 30 sekundi, i to samo ukoliko mušterija „može da istrpi“. Nemojmo mučiti mušterije nepotrebno goste (i ovako se mnogo njih plaši bola) i nemojte se kockati po cenu izazivanja Onycholystisa. 

Vreme izlaganja

Drugim rečima, koliko dugo se drže ruke u lampi. 

Kao što sam ranije spomenula, kombinovane lampe otpuštaju UV zračenja većeg intenziteta nego klasične lampe sa cevima. I pored toga za pravilnu polimerizaciju potrebno barem 60 sekundi pod punom jačinom svetlosti za svaki sloj. Važno je naglasiti, 60 sekundi ali pod svetlosti punog intenziteta! 

Dok su ruke ispred lampe, ili kada su pod svetlošću lampe koja radi sa polovinom snage, i pored toga je potrebno 60 sekundi za pravilno vezivanje. 

S pravom može da se postavi pitanje o prekomernom vezivanju, ali ne treba brinuti. Ukoliko je proizvod pravilnog sastava, do prekomernog vezivanja u navedenom vremenu ne može doći. 

Debljina UV materijala 

Što je deblji nanet sloj, teže se postiže pravilna polimerizacija. Iz razloga što gornji sloj upija najviše UV zraka, dok se donji slojevi ne stvrdnjavaju u potpunosti. Dva tanka sloja se uvek bolje polimerizuju, nego jedan debeo sloj. Pod uslovom da se svaki sloj materijala polimerizuje u lampi po uputstvu navedenom na proizvodu i na odgovarajućim zracima!

Znam da je brzina danas veoma važna stavka, ali ne isplati se štedeti na dužini polimerizacije. 

Ko ubrza ove korake, povećava rizik od iritacija kože, stvaranja alergija. Zbog toga je jako važno razumeti ceo proces izrade noktiju, kako bi znali gde se sme, a gde ne uštedeti malo vremena. 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *