ZADRŽITE MLADALAČKI SJAJ RUKU

Kada govorimo o starenju kože, najviše značaja pridajemo koži lica, vrata i dekoltea jer su upravo to mesta na kojima prvo primetimo promene. Sve proširene pore, linijice ispod očiju koje još pre dva dana nisu bile tu, ili neke staračke pege koje su se odjednom pojavile preko noći uočićete istog momenta kad se pogledate u ogledalo. Međutim, jedan deo tela (koji zapravo najviše otkriva godine) vrlo često nepravedno zapostavljamo – ruke! Evo kako da koža Vaših ruku ostane što duže mlada.

 Koža ruku najviše je izložena svakodnevnim štetnim uticajima. Bilo da ste kod kuće od jutra do mraka, ili na poslu, u slobodno vreme, ona je naizloženija u svakom momentu.
– Često pranje ruku: koža se suši, puca, slabi ili pak skroz gubi gornji sloj.
– Hladno, vlažno vreme: isušuje površinu kože, i čini je grubom na dodir.
– UV zračenja: ma koliko neverovatno zvučalo, i na šakama može doći do toga da koža izgori od prekomernog sunčanja ili preteranog korišćenja solarijuma, nakon čega koža ruku stari, stvaraju se bore i staračke pege.
– Hemikalije koje koristimo dok spremamo kuću: oštećuju epiderm kože, isušuju je i ona gubi svoju elastičnost.
– Radno mesto: papir, prašina, elektricitet , sve to izaziva da koža postane suva, bez sjaja i siva.

Nega kože

Koža se isušuje u svim uslovima, te je potrebno pravilo je hidratirati. Pored dovoljnog unošenja vode, dobro treba povesti računa i o odgovarajućim preparatima za negu i regeneraciju. Nije svejedno čime je štitimo i negujemo.
Kada govorimo o nanošenju kreme, dobro bi bilo da odaberete neku koja će se za vrlo kratko vreme apsorbovati u kožu. Upotrebom odgovarajućih krema za svaki tip kože postići ćete da vam koža bude mekana poput kašmira, sjajna i bez bora.


Neadekvatne kreme dovešće do isušivanja ili pak preteranog mašćenja kože. Vrlo je važno da sredstvo koje koristite sadrži vitamine i da dugotrajno hidrira.
Pravilnom i svakodnevnom upotrebom usporićete staranje kože ruku.

 Zaštitne kreme za ruke: Osnovna uloga ovih krema za ruke, jeste da stvore zaštitni sloj na koži koji će je zaštititi od spoljnih štetnih uticaja i neće dozvoliti da se ona isuši u obavljanju svakodnevnih poslova.
Kreme za negu ruku: Ove kreme neguju, hrane i regenerišu kožu ruku. Regenerišu već nanetu štetu koži. Redovnom upotrebom ovakvih krema koža ruku postaje elastična i hidrirana.

Kupka za ruke (potapanje)


 Ruke (šake) čine 27 kostiju koje pokreću mišići. Prijatna kupka za ruke opušta te mišiće, dok kožu čini čistom, mekom i hidriranom. Dodatni efekat opuštanja možete postići i lopticama za manikir. One se rastope u vodi pri čemu koža i nokti otpuštaju sve nakupljene prljavštine i vraća im se prirodna boja. U trajanju kupke od oko 5-10 minuta, mušterija može i da vežba ruke i zglobove. U kupku nikada ne treba stavljati sapun koji sadrži sredstvo za dezinfekciju, jer on ne hrani kožu, već baš zbog moći da uništava gljivice on isušuje.

Piling


Izumrle ćelije koje se nalaže na površini kože pre redovne nege treba ukloniti. Piling, takozvano ljuštenje kože, možemo uraditi uz pomoć hemije ili uz pomoć fizike.
Prilikom upotrebe hemijskih preparata, na kožu nanosimo takvo pakovanje koje će da omekša površinu kože čime ćete lako sprati, ili pak obrisati te izumrle ćelije. Podrazumeva se da tako namazane ruke treba držati zamotane u foliju 10-15 minuta kako bi se što bolje „uparila“ koža.
Uklanjanje izumrlih ćelija sa kože putem fizike izgleda tako što se finom četkom trlja željena regija. Kružnim pokretima četke vi skidate čestice mrtve kože.
Pilingovana koža je sjajna, elastična i meka. Nakon pilinga nanose se kreme koje koža sada može ravnomerno da upije.

Jedan sjajan recept za piling koji možete i kući pripremiti:
Uz pomoć samo ova tri sastojka učinićete da Vaše ruke zablistaju:
– smeđi šećer,
– maslinovo ili kokosovo ulje
– cimet.
Priprema: Izmešajte dve kašičice smeđeg šećera s jednom kašičicom maslinovog ili kokosovog ulja, i kašičicom cimeta. Nežnim pokretima istrljajte kožu ruku i zatim dobro isperite.

Masaža


 Masažom činite pasivne pokrete mišića, čime opuštate šake i ruke. Preporučljivo je da prilikom masaže, istu započnete švedskom tehnikom ka srcu i to sledećim koracima: nežno glađenje, trljanje, pritiskanje nalik mešenju testa, opuštanje, ponovo glađenje.
Prilikom masaže, jednom rukom vam se pridržava ruka, dok vas drugom masiraju. Pre same masaže, mora se znati zdravstveno stanje pacijenta, eventualne promene na koži koje bi zahtevale poseban tretman i pažnju u određenim okolnostima.

Vežbe za ruke


U cilju očuvanja pokretljivosti i fleksibilnosti ruku, potrebno je da nekoliko puta dnevno, naročito ukoliko radite jednoličan posao gde su ruke uvek u istom položaju, odradite vežbe kako za telo, tako i za ruke i sve prste. Te vežbe su od posebne koristi za zglobove i cirkulaciju.
Vežbe: Ponavljaju se 8 puta za redom, potom ide opuštanje, a zatim još dva puta ponavljanje vežbe.

 – Stisnite pesnicu, pa polako otvarajte šaku.
– Otvarajte i zatvarajte prste.
– Savijajte prste ka šaci.
– Vrtite zglobovima šaka 8 puta u desnu, a potom 8 puta u levu stranu.
– Okrećite dlanove gore, pa dole.
– Podižite ruke u zglobovima gore, pa spustite.
Najbolji lek za stres je trljanje perli, kamenčića ili kuglica između prstiju i ruku. Ova aktivnost podstiče reflekse na određenim tačkama ruku što je dobro, ne samo za ruke, već i za celo telo.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *