Ubica četkica za nokte

Da li si znala da postoji nekoliko običaja koja su prava ubica četkica za nokte, a koje verovatno u najboljoj nameri i potpuno nesvesno radiš i time skraćuješ životni vek svojih četkica?

Čišćenje četkica za nokte

Zaslužuje jednu molitvu… najčešća greška s kojm se susrećem. Da li bi se iznenadila kada bih ti rekla da zaboraviš na „ispiranje” četkica? Naročito ako si navikla da gel četkice čistiš cleanserom!
Kako onda da ih čistiš?
Zavisi od toga da li četkica od sintetičkih ili prirodnih vlasi. 

Održavanje četkica od prirodnih vlasi

To su sledeće: četkica za porcelan, akril gel (polygel) i 3D četkica.
U idealnim okolnostima materijal ni ne dopre između vlasi četkice, nego se dodiruje isključivo površinskim delom vlasi. Ukoliko ipak ostane materijala između vlasi četkicu možeš očisti liquidom. Nakon korišćenja četkicu umočiti u liquid i fino, nežno pritisni uz zid posude. Tako će tečnost proći kroz vlasi i time razložila materijal koji je eventualno ušao između njih. Nakon toga, četkicu temeljno obriši dobro upijajućim ubrusom ili tuferom i to prevlačenjem u pravcu dlake. 

Održavanje četkica od sintetičkih vlasi.

To su sledeće vrste četkica: četkice za gel, gradivne četkice, četkice za crtanje, itd... Kod njih već dolazi do ulaska materijala između vlasi, ali on tamo i treba da ostane. Samo obriši višak sa četkice. A kako to da izvedeš?
Za to treba da se ispune dva uslova. a to su:
– da četkica ima poklopac
– da ti imaš puno četkica. 1-3 gradivne četkice, posebnu za gel u boji, posebnu za beli i posebnu za cover materijal, i najmanje 2 četkice za gelove u boji, jedna za svetle i druga za tamne boje.
Nakon završenog posla uhvati četkicu imeđu ubrusa koji ne ostavlja dlačice u pravcu vlasi povlačeći obriši višak materijala i stavi poklopac. 

Šta se dešava kada iz nekog razloga moraš da u potpunosti očistiš četkicu od gela u boji?

Ni tada nemoj posezati za cleanserom! On isušuje vlasi četkice od čega se ona vremenom rascveta. Koristi gel za sjaj!
Na poklopac od gela ili šablom stavi par kapi gela za sjaj i prevlači četkicu preko njega u potezima talasa, levo desno. Redak gel za sjaj će se fino smestiti između vlasi i izguraće zaostali materijal. Obriši četkicu tufferom ili ubrusom. Postupak ponavljaj sve dok ti četkica ne bude u potpunosti čista.

Snimili smo za vas jedan video gde smo detaljno prikazali kako da u potpunosti uklonite gel u boji iz četkice. Pogledaj ga.

 

Skladištenje četkica za nokte

Četkice se uvek čuvaju sa vlasima prema dole. Zbog čega je to važno? Vlasi četkice za porcelain se učvršćuju sa specijalnim lepkom, a ako liquid ucuri u taj povez, vremenom će rastvoriti lepak, a izaziva i promenu boje pa onemogućava čist rad. Kod četkica za gelove je situacija takva, da sav gel koji uđe u vrh vlasišta vremenom raširi vlasi i čestica se rascveta. 

UV svetlo

Četkice za gel nakon upotrebe zatvori poklopcem. Skloni ih od svakog mogućeg izvora UV svetla. Niko neće staviti četkicu na direktno svetlo, to je osnovno što se nauči, ali ono na šta mnogi ne misle jeste upravo ono diskretno svetlo koje dopire do njih. Gde god da ulazi svetlost, sigurno će vezati četkicu, odnosno materijal na njoj. Čak i obična stona lampa može da dovede do vezivanja materijala, jeste da joj je potrebno više vremena za to, ali je 1-2 dana sasvim dovoljno (testirala sam). Isprobaj i sama tako što ćeš staviti jednu kap gela za sjaj na nešto i ostavi na stolu. Ukoliko se u roku od 1-2 dana nije vezalo (steglo) onda ti je radno mesto UV bezbedno. 

Upotreba

Kada četkicu zamočiš u teglicu kako bi došla do materijala, obrati pažnju da to činiš laganim pokretom kao da kašičicom uzimaš nešto. Tako ćeš sačuvati četkicu od rascvetavanja a u gelu se neće stvoriti mehurić od vazduha. Nakon upotrebe što pre stavi poklopac na četkicu i time je zaštiti od prašine i truncika, a ujedno ćeš i svoju odeću zaštiti od slučajnog umazivanja gelom u boji.
Apropo toga, ukoliko imaš isproban način za uklanjanje gela u boji iz tekstila, molim te da podeliš sa mnom u komentaru. Hvala!

Znaš li za neku naviku za koju se kaže da je ubica četkica za nokte? Jesi prepoznala sebe u nekoj od njih?


 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *