Podsvesne poruke a salonu lepote

Naša podsvest konstantno prikuplja i čuva informacije o okruženju i na osnovu toga svrstava sve i svakoga pod kategorije. Tako rade i tvoje mušterije.

U toku manikira imaju dovoljno vremena da razgledaju i dobro osmotre i najsitnije detalje. Jako veliku pažnju pridaju tvoj stolu, policama, alatima i dopadalo ti se ili ne, na osnovu svega toga te kategorizuju. Napravila sam spisak nekih „sitnica“ koje jako mogu pokvariti sliku i mišljenje o tebi ukoliko ih loše radiš, ali je sve to lako popravljivo.

Prvi utisak

Dobar prvi utisak možeš ostaviti prijatnim mirisima i lepom, tihom muzikom. Potrudi se da sve to bude u skladu i stilu sa tvojim salonom i godišnjim dobom.

Leti biraj citrusne note (jedno od omiljenih eteričnih ulja je kubeba), a kada temperature malo opadnu biraj takva ulja i mirise koji ispunjavaju toplinom (medenjaci, cimet, pomorandža i slična).

Vodi računa da mirisi nikada ne budu prejaki. Mnogi ljudi su izuzetno osetljivi po tom pitanju i jaki mirisi mogu da izazovu čak i glavobolju (naročito ukoliko koristiš osveživače vazduha, predlažem ti da prednost daš prirodnim eteričnim uljima u difuzeru, ili isparivače u lampi od himalajske soli).

Pojava

U svetu lepote ne smeš sebi dopustiti da izgledaš neuredno, a to se odnosi i na tvoje nokte. Oni ne smeju biti polomljeni ili izrasli. Takvom pojavom im šalješ poruku: “Nema veze što malo kasniš na korekciju, vidiš da ni ja nemam savršene nokte”.

Testirali smo i to i zaista je tako da mušterije češće i redovnije dolaze na korekciju kod onih manikira koji se trude da im nokti uvek budu negovani. Ima perioda kada i mušterije znaju da radiš danonoćno (npr. oko nove godine) i tada progledaju kroz prste na izrasle nokte, međutim u svakodnevici to nije slučaj.

Prašina

Ne bi nikada poverovala koliko često može da se čuje da se mušterija žali na prašinu u salonu. A prašinu svi povezuju sa nečistoćom.

Svaka mušterija će se zbog prašine brinuti i konstantno pitati da li ti je alat dovoljno čist? Čije si nokte turpijala pre njenih? Mušterije nemaju predstavu o tome da samo za jedan dan može da se nakupi ogromna količina prašine po policama kao u normalnim okolnostima za jedan mesec. I rešenje nije u tome da im se pravdaš i objašnjavaš zbog čega je to tako, jer ih neće zanimati.

Rešenje:  Sedi u stolicu na kojoj sede mušterije i pogledaj oko sebe. U odnosu na to očisti svaki kutak i svaku površinu od prašine. Prašina je glavni protivnik svakog manikira. Jedan aspirator čuda čini, ali ni uz pomoć njega salon neće biti apsolutno oslobođen prašine. Redovno čišćenje je osnova svega, ali svaki manikir zna da i pored najsavršenijeg čišćenja mora da povremeno u toku dana odradi brzinsko površinsko otprašivanje. Najlakši i najbrži način za to jeste dobro usmereno produvavanje. To je brzinsko rešenje da bi mušterije bile mirne.

Dezinfekcija

Tebi je to jedno prskanje, a mušterijama veliko smirenje jer VIDI dezinfikovanje, a time ZNA da radiš sa sterilnim alatom kada joj sečeš zanoktice i turpijaš nokte.

Mušterija će biti mirna, ali i ti jer ćeš znati da bilo koja promena da se desi na njenim noktima, nije do tebe jer ti u potpunosti vodiš računa o higijeni.  Sve se to nauči na obuci, međutim u radu se često izostavi korak dezinfekcije alata pred očima mušterije. Evidentno je da sterilišeš i dezinfikuješ, međutim mali gest poput tog da to uradiš pred mušterijom njoj nekada to vredi kao da si tri puta sterilisala alat. Jer je to ono što ona ne mora da zna da ti radiš, ali tada će videti!

Haos

Potrudi se da na radnom mestu uvek imaš red! Svaki korak dobro uvežbaj i vodi računa da alat uvek ostavljaš na svoje mesto, kako bi na kraju završenog posla bio jednak red kao kada se mušterija pojavila.

Ukoliko ne uvežbaš i isplaniraš faze u radu, posao će ti mnogo više vremena oduzeti. Dužina međufaza će biti veća, priprema noktiju će duže trajati, imaćeš haos na stolu i time ćeš imati više raspremanja pred dolazak naredne mušterije. A to nije sve. Znaj da će i mušterija imati osećaj da nisi dovoljno profesionalna.

Ugađanje

Posvetite malo pažnje gostima. Neka to budu neke sitnice koje će ti oduzeti minut – dva, a mušteriju će kupiti zauvek.

Nekoliko saveta:
– kad je hladno, uradi im masažu ruku hranljivom kremom (preporučujem ti CERAVE kremu za ruke koja za samo minut čini čuda sa kožom)
– ponudi im piće: kafa, čaj, sok, čaša vode (često neće tražiti, ali sam gest će im prijati)
– neka ulje za zanoktice ima dugotrajan, prijatan miris (dok se divi novim noktima, uživa u predivnom mirisu, treba li nešto više od toga?)
– pokrivač za zimu (ima onih zimogrožljivih kojima će značiti sve na svetu ako im daš ćebe koje će moći da stave na leđa, pa im ni ruke neće biti hladne kao led)

Budi kreativna!

 

Brbljanje

Nikada ne brbljaj, NIKADA! Nemoj nikoga da ogovaraš!

Ima takvih mušterija koje jedva čekaju da nekoga ogovaraju. Ti u tome nemoj da učestvuješ! Saslušaj ih i pokušaj minimalno da odgovoriš na tu temu, ili se prosto iznenadite onim što čujete. Nemoj se protiviti niti pridruživati u ogovaranju određene osobe.

Ukoliko se pridružiš ogovaranju, mušteriji će se zauvek motati po glavi da li možda i nju ogovaraš sa nekim čim ti se ukaže prilika. Da ne pričamo o tome da nikada ne znaš ko koga poznaje i šta ćeš od koga čuti ponovo. Nije vredno da tračariš, budi diskretna i suzdrži se toga!

Nega

Učini da se tvoja mušterija oseća posebnom kada je kod tebe. Mnogi od nas predano rade, jure stalno, pod stresom su, odgajaju decu i moguće je da im je tretman noktiju jedino vreme koje uspevaju mesečno sebi da posvete. Dopusti joj da se oseća divno na ti sat – dva i videćeš da ćeš imati vernu mušteriju, koja će uvek biti ljubazna i puna razumevanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *