KAKO UVEĆATI CENE DO ŽELJENE MERE BEZ GUBITKA MUŠTERIJA?

Radite jeftino i želite da uvećate cene Vaših usluga? Plašite se jer smatrate da ćete uvećanjem cene izgubiti mušterije, jer ste mišljenja da svako traži uslugu što jeftinije? Verujte mi, nije istina. Mušterija je spremna da plati čak i duplo više ukoliko joj baš Vi pružate ono što ona želi.

 Raditi za malu cenu dozvoljeno je sve dok ste početnici i dok vežbate. Čim steknete znanje, radite precizno i lepo preporučljivo je podići cene. Zašto?
Ako radite jeftino, a niste više početnici nova mušterija može pomisliti da tu nešto nije u redu, odnosno može posumnjati u Vaše sposobnosti ili kvalitet materijala. 

Ukoliko radite jeftino, nećete imati mogućnosti da proširujete paletu materijala, dok mušterije to i te kako očekuju. Nije dovoljno posedovati gradivni gel, gel za francuski manikir i cover gel, nego je vrlo važno imati i gelove u boji, gel lak, ukrase i veoma veliki izbor svega toga. Ako nemate nešto što je mušterija poželela prvi put, oprostiće Vam, međutim ukoliko iznova ne budete umeli da joj pružite nešto što ona očekuje, budite sigurni da se neće više vraćati. Dakle, ukoliko mušterija poželi boju ili ukras koji u datom momentu nemate, potrudite se da to nabavite za naredni tretman pa je o tome obavestite kako bi to imala u vidu.

 Kako i kada možete da uvećate cenu a da pri tome ne izgubite mušterije?

Prvo da razmotrimo KADA.
Jedan od najboljih momenata za uvećanje cene jeste završena obuka. Naravno, pod time se ne podrazumeva uvećanje cene nakon svake završene obuke, ali kako se diplome i pohvalnice budu nizale, tako ćete lakše istaći svoje znanje i opravdati povremeno uvećanje cene.

 Često se uvećanje cene dešava prilikom otvaranja salona. Međutim, smatram da ovo nije pravi povod za uvećanje cene, jer time što otvarate salon, ne garantujete nužno da ćete time više toga pružiti mušteriji. Ukoliko pored otvaranja salona možete da ponudite i novostečeno stručno znanje koje se stalno uvećava, svakako imate povod za uvećanje cene i tada će to mušterije prihvatiti bez reči.

I sad da vidimo drugi i možda najbitniji korak, KAKO uvećati cene do željene mere bez gubitka mušterija? Da i dalje znate da ona želi samo Vas, i da ni ne pomišlja o tome da Vas promeni.

Kada potražujete više novca, morate dati nešto za uzvrat. Kakvu god uslugu da nudite, bitno je da je ona na visokom nivou i tada možete da je prodate i za veću cenu. Morate se istaći i biti potpuno DRUGAČIJI od drugih 10.000 manikira. Naravno to ne znači da treba da napravite tabelu stručnog znanja koje posedujete i kako se po njima ističete od drugih, nego na prefinjen način da doprete do mušterijinih očiju.

– Predstavite se. Napišite nekoliko reči o sebi, ili ponekad dopustite mušteriji da dopre do Vas i Vaše ličnosti kroz priču. Podelite na društvenim mrežama važne događaje i slično (što ne znači da svakodnevno treba da postujete nešto novo). – Pokažite po čemu ste baš Vi drugačiji od ostalog. Npr. na društvenim mrežama prikažite svoj salon ili mesto u kojem dočekujete svoje mušterije, neka bude jedinstveno uređen. Prikažite proizvode sa kojima radite, naročito ukoliko imate izuzetno kvalitetne sa veoma atraktivnim pakovanjem, prikažite izbor boja, ukrasa, predstavite novine koje nudite (možda zvuči kao hvalisavost, ali verujte, mušterije će to obožavati).
– Istaknite svoje znanje, podelite svoje diplome, slike da ste učestvovali na manikirskim događajima. Naučite da lepo fotografišete nokte koje izradite. Jedna dobra fotografija pre će prodati Vaš rad. Pregledajte tuđe fotografije, osmotrite šta Vam se ne dopada na njima pa to ispravite, obratite pažnju da Vaše fotke ne budu mutne ili previše mračne, eventualno presvetle. (U tekstu koji ćemo objaviti sledeće nedelje možete naučiti kako da pravite dobre fotke.)
– Pripremite i video snimke. Ovo ljudi jako vole, a ukoliko ne volite da se sami snimate, možete pripremiti i video snimak od svega nekoliko sekudni gde ćete prikazati nokte koje ste sami izradili, ili pak snimiti svoj salon.
– Koristite što više društvenih mreža (Facebook, Instagram, Pinterest, a ukoliko ste u mogućnosti možete napraviti i blog)
– Sa svakom mušterijom postupajte kao sa GOSTOM. Kao da Vam je najbolja prijateljica došla u goste. Budite spremni na prijem, primite je sa zadovoljstvom, neka Vaš prostor bude pun svežine i umerenog mirisa (mirisi najviše privlače ljude, prisetite se samo kako se osećate kada osetite nečiji dobar parfem, ili miris cveća …). Ponudite mušteriju limunadom, kafom. Vas će koštati možda 50 dinara ali mušteriji će puno više značiti.
– Dajte mušteriji neki poklon. To ne znači da treba da potrošite mnogo novca na njega, jednostavno budite kreativni! Dobar poklon koji odgovara godišnjem dobu i ne košta mnogo, a ni ne oduzima mnogo vremena. Npr. leti nemojte poklanjati parafinski tretman. Možete npr. počastiti mušteriju dvominutnom masažom ruku nakon tretmana noktiju (lako ćete je naučiti na internetu), leti poklonite tablete za pravljenje kupke za stopala (njih možete i kod kuće pripremiti o minimalnom trošku.
– Pričajte sa mušterijom. Pitajte je kako je, šta se novo desilo u njenom životu. Manikir, frizer i kozmetičar često su doživaljavani i kao psiholog. Slušajte mušterije sa pažnjom, a sve što ste čuli od nje NIKADA nemojte prenositi dalje. Nikada ne možete znati ko koga poznaje, možda prepozna o kome pričate i odmah će da Vas bije loš glas da ste tračara.

 Pored svega ovoga, imamo još jedan super savet za ulaganje u proširivanje.
 Pripremite pakete. Dajte im neka zanimljiva, privlačna imena i opise tako da budu veoma primamljivi. Tako ćete lako privući mušterije koje će ih kupiti i to umesto jedne obične korekcije noktiju, čitav paket po skupljoj ceni.
Veoma je bitno i ovde da ne bude prevare i da se ovo zaista isplati mušteriji. Nemojte na ovaj način da izvlačite
 novac od ljudi.
Evo nekoliko primera za pakete i njihove nazive:
– Obnavljajući zimski manikir – sadrži manikir, masažu ruku i parafinsko pakovanje, uz toplu čokoladu ili kaficu i na kraju poklonite mušteriji mini kremu za ruke.

 – Letnja terapija ulepšavanja – sadrži manikir, pedikir, ukrašavanje nožnih noktiju, piling ruku, osvežavajući hidratantni tretman opuštanja ruku kroz masažu i sve to uz hladnu limunadu.

 – Manikir za mame i bebe – sa bebom ili malim detetom teško je otići kod manikira jer uglavnom mama nema kome da ih ostavi na čuvanje. Ukoliko biste ponudili uslugu da neko pričuva to dete dok Vi radite nokte mami, dobićete brdo novih mušterija (ovo svakako ne ume svako da oragnizuje, ali ukoliko imate neku prijateljicu kojoj je dosadno ili poznanika koji bi ovaj posao rado prihvatio, unajmite ga i imaćete dodatni izvor prihoda)
Ko bi mogao da ne poklekne pred ovim ponudama?

 Zaključak. Nemojte se plašiti uvećanja cena, samo budite svoji i drugačiji od drugih uz svoju kreativnost. Bilo koju uslugu da nudite, a da je kvalitetnija i drugačija nego što drugi nude, možete tražiti i više novca za nju. Ukoliko biste želeli dodatnu zaradu, osmislite svoje fantastične pakete čime ćete svakako privući mušterije.

 Na kraju, još jedna sitnica. Uvek možete naići na mušteriju koja bi da se raspravlja i komentariše kako bi istu uslugu na drugom mestu dobio za upola manje novca. Slobodno je tada pitajte: Jeste li sigurni da upravo ovo rade? Ja ovaj kvalitet mogu da pružim samo po ovoj ceni, a ukoliko neko to radi jeftinije od mene, morate se zapitati na čemu štedi. I to je dovoljno, jer ćete je naterati da se zapita.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *