IZGRICKANI NOKTI – VEČNA DILEMA

Grickanje noktiju je jedna psihološka akcija. U većini slučajeva, sa grickanjem noktiju započinje se još u detinjstvu i ta navika ostaje i u odraslom dobu jer je teško odvići se. Oni koji ne grickaju nokte olako savetuju da se prestane sa time i sve će biti u redu, dok sa druge strane oni koji ih grickaju znaju da to nije nimalo lako. Oni otpuštaju napetost grickanjem noktiju, čupkanjem kože oko njih i često nisu ni svesni da to rade.

Grickanje noktiju može da izazove niz problema:

 – Nije estetski i osoba koja to radi uvek sakriva šake
 – Kožni nabori oko noktiju su konstantno oštećeni, u ranam i krvare
 – Zanoktice su takođe stalno u upali, što je bolno, osetljivo i odličan je izvor infekcija
 – Dugotrajno grickanje noktiju može da dovete do trajnog deformiteta nokta
 – Nokatna ploča se skroz istanji

 Kada se skroz zasite tog prizora, odluče se na veštačke nokte, stidljivo odu kod manikira i ukoliko ne dobiju stručni tretman ili ih odbiju zbog nestručnosti, u stanju su da nikada više ni ne pokušaju da odu kod nekog drugog.

 Zbog toga je veoma važno da posedujemo adekvatno znanje o tome kako tretirati izgrickane nokte, jer verujte, takvim osobama su lepe ruke potrebnije nego nekome ko ima zdrave i uredne nokte, kako bi konačno ponosno mogli da ih pokazuju bez stida.

 Može se reći da ne postoje takvi nokti (osim onih čije se ruke jako znoje i onih koji su skloni gljivicama) na koje se ne mogu staviti veštački nokti. Adekvatnom tehnikom, čak i oni nokti koji su izgrickani do korena mogu da se izgledaju čarobno.  

 Međutim, ukoliko je koža oko noktiju izranjavana, veštački nokti ne dolaze u obzit. U tom slučaju mušteriji treba objasniti da nema prepreke za nadogradnju, ali se koža oko noktiju prvo mora zaceliti. U apoteci se može nabaviti krema koja obnavlja epitelne ćelije kože i već nakon par dana, kada ona vidno počne da se oporavlja više nema baš nikakve prepreke i može se prionuti na izradu veštačkih noktiju.

 Jako je važno napomenuti i objasniti mušteriji koja gricka nokte da ne može da očekuje čudo nakon prve izrade, jer oporavak noktiju zahteva vreme. Prvih nekoliko dopuna (u zavisnosti od toga koliko su nokti izgrickani) će se vršiti na 2-3 nedelje. Jedan od uzroka je to što se šablon ne može staviti pod nokatnu ploču, već samo ispred nje, a da bi se izbeglo stvaranje gljviica moraju se na dve  nedelje obnavljati. Izgrickani nokti se ne mogu nadograditi na isti način kao što se nadograđuju zdravi, celi nokti jer zbog svoje slabosti oni mogu podneti samo kratku nadogradnju. S druge strane, čim se grickanje noktiju zaustavi, rast noktiju nastavlja da teče svojim prirodnim tokom te mu je statičnost drugačija nego pre 2-3 nedelje, kada je dužinu izrađivao manikir.

 Kada nokti u potpunosti izrastu na svoju prirodnu dužinu, dopuna se može prilagoditi nokatnoj površini. 

 Lepo izrađeni veštački nokti kod većine mušterija izazivaju povećanje samopouzdanja. Možemo reći da vraćaju ženstvenost. Veštački nokti mogu pomoći kod prestanka grickanja noktiju. 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *