ISTINE I ZABLUDE O ANTIALERGIJSKIM GELOVIMA

Često nas pitate da li su naši proizvodi antialergijski, jer ste se susretale sa situacijama da ste lično ili na mušterijama viđale alergijske reakcije na određene gelove.

Nažalost gel ili bilo koji materijal za veštačke nokte koji je 100% antialergijski ne postoji, tako da ne možemo u 100% meri garantovati, niti preporučiti takav proizvod čijim korišćenjem sigurno neće doći do pojave simptoma alergijske reakcije. Tvrdnja da je neki proizvod 100% anti alergijski nažalost nije tačna, a varira od osetljivosti osoba koje ih koriste. To se ne odnosi samo na naše proizvode, nego na proizvode svih proizvođača.

Današnji moderni materijali za veštačke nokte moraju da zadovolje puno očekivanja: da budu dovoljno elastični, a i čvrsti, da im je boja dovoljno postojana, da imaju sjaj koji dugo traje, da se lako oblikuju, itd.
Ove osobine proizvođači mogu garantovati samo dodavanjem novih sastojaka u jedan osnovni materijal.
Jedan gradivni i jedan gel u boji imaju totalno različit sastav i kao korisnici ne možemo biti sigurni koji od tih sastojaka je uzročnik alergijske reakcije.

Činjenica je da najveći broj alergijskih reakcija uzrokuje akrilna kiselina, toluol ili formaldehid, koje u Golden Nails proizvoda nije prisutna, međutim reakciju zaista može da izazove bilo koji od sastojaka proizvoda.

Koji su simptomi alergijske reakcije na proizvod?

Simptomi se najčešće javljaju na prstu ili kod zanoktica u vidu gorućeg svraba, crvenila a vremenom može doći i do plikova. Ređi su simptomi koji se ne javljaju samo na rukama, nego i na licu, vratu i kapcima u vidu crvenila i otoka.

Šta učiniti kada do reakcije dođe?

Važno je što pre ukloniti veštačke nokte (neophodno je da to učini osoba koja je za to obučena, jer skidanjem noktiju u kućnoj varijanti simptomi se mogu samo pogoršati!) i po mogućnosti obratite se lekaru.

Naravno, možeš ponovo pokušati da nosiš veštačke nokte, međutim moraš sačekati da se simptomi prethodne reakcije u potpunosti zaleče i nestanu. U tom slučaju najisplativije je nabaviti više manjih pakovanja gela (testere) pa samo na jednom prstu isprobati i sačekati nekoliko dana kako biste bili sigurni da se reakcija neće ponoviti.

Da li je dovoljno da se promeni gradivni gel prilikom nadogradnje u slučaju alergijske reakcije?

Nažalost, to nije dovoljno. Postoji mogućnost da uopšte nije gradivni gel taj koji je izazvao reakciju nego npr. neki od sastojaka gela u boji ili pak gela za sjaj. Bilo je slučajeva gde je mušterija imala alergijsku reakciju na tipse. Ne može se nikada unapred garantovati uspešno postavljanje noktiju bez reakcija.

Važno je da gelove nabavljaš iz proverenih izvora i po mogućnosti pripazi na kvalitet (nije uvek problem u jeftinim gelovima, ali treba se zapitati i zbog čega su oni ipak toliko jeftini?).

Kada može doći do alergijske reakcije?

Do alergijske reakcije može doći bukvalno bilo kada. U roku od par sekundi nakon nanošenja materijala na nokte, a može doći do reakcije i tek nakon par sati.

Zbog čega dolazi do alergijske reakcije?

Ukoliko je osoba osetljivija, dovoljna je i najmanja nestručnost prilikom pripreme noktiju – npr.povreda zanoktica, ili pak suviše istanjena nokatna ploča u koju se lakše upiju materijali koji mogu biti okidači reakcije odnosno alergeni.

Druga mogućnost koja se ne odnosi samo na osetljive, a to je izrada noktiju u kućnoj radinosti, bez predznanja i neadekvatnim materijalima. Da ne pričamo o lepljenju tipsi lepkom iz prodavnice kako bi ona jače stajala ili kako bi se spasao slomljen nokat. Svi ti lepkovi sadrže akrilate i metaakrilate (npr. metil-metakrilat), koji su visoko na spisku sredstava koja izazivaju alergijske reakcije.

Zaključak:

Ukoliko nisi stručnjak, a volela bi lepe, kvalitetne i zdrave nokte, poveri svoje ruke stručnjacima. Ukoliko baš želiš sebi da odradiš nokte, dobro se informiši pre nego što se upustiš u to, odgledaj video klipove na tu temu, čitaj tekstove, pitaj predavače (uglavnom mogu da ti pruže adekvatnu stručnu pomoć), a još bolje, ukoliko si u mogućnosti završi jednu brzu osnovnu obuku.

Ukoliko spadaš pod stručne ljude, nemoj dovoditi zdravlje mušterija u pitanje zbog jeftinih, nekvaltetnih materijala. Uvek ih nabavljaj na proverenim mestima, tako ćeš opasnost od alergijskih reakcija svesti na minimum.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *