9 NAJČEŠĆA PITANJA U SVETU MANIKIRA

– Konzistencija gela:

Tvrdoća zavisi od temperature, na hladnoći postaje čvršći pa se teže nanosi, a što je temperatura veća on postaje sve ređi i tečniji. Teško je raditi i sa previše retkim gelom, kao i sa prečvrstim/pregustim, pa ukoliko možete da birate, odlučite se za neku srednju gustinu.
Jedan blic savet za leto: Ukoliko se vas omiljeni gel razredio zbog toplote, pre korišćenja stavite ga u frizider na oko pola sata. Postici cete vecu gustinu,a musteriji cete pruziti prijatan osecaj rashladjivanja na tim velikim toplotama.

– Osećaj gorenja:

 Vrlo važno pitanje kojem se ne pridaje neki veliki značaj ili pak nastavnik zaboravi da ga spomene jeste upravo ovo. Mnoge mušterije nas pitaju: zašto gel peče? Evo ga pravi odgovor na to pitanje: Jednostavno rečeno, pri promeni tečnog materijala/gela u stanje tvrdog

materijala pod uticajem UV lampe dolazi do trenja čestica koje proizvodi toplotu (ovaj proces se zove polimerizacija gela) međutim, ne oseti to svaka osoba. Uzroci toga mogu biti:
– Lična osetljivost – u ovom slučaju potrebno je 20-30 sekundi držati ruke na samom ulazu lampe, kako bi se materijal prilagodio temperaturi i uticaju, a zatim staviti u ruke u lampu.
– Previše je isturpijana/matirana nokatna ploča,
– Leti kada je toplije, veće su temperature i samim tim, sam proces stvrdnjavanja gela kreće od više temperature te se i proces polimerizacije gela ubrzava.
– Previše je materije za vezivanje/stvrdnjavanje u gelu (što ne znači da gel nije dobar, samo se brže polimerizuje)
– Nove lampe, samim tim i njena jača snaga

– Zašto se gel lepi nakon sušenja?

 UV gel sadrži supstancu koja u reakciji sa kiseonikom dovodi do lepljivosti površinskog sloja, što uklanjamo samo pri nanošenju poslednjeg sloja gela, tečnošću koja je pripremljena specijalno za ovu namenu (fiksator gela) ili sa alkoholom od 70%.

– Izlivanje

 Veoma važan korak jeste da se odgovarajuća količina materijala nanese četkicom na nokat. Ovde se mora uzeti u obzir veličinu nokta, kao i dužinu, tako da svaki nokat bude pokriven potrebnom količinom gela, pa po potrebi koristite i različite veličine četkica. Pratite naš blog jer uskoro sledi tekst o tome kako pravilno izliti i nadograditi nokte.

– Trajnost noktiju:


Postoje mušterije koje imaju problem sa odvajanjem gela od nokatne ploče, a uzroka može biti više (o njima ćemo uskoro detaljnije pisati na blogu). Međutim, ukoliko se čak i nakon pokušaja rešavanja svih tih uzroka gel i dalje odvaja od nokatne ploče, to svakako nije greška manikirke i tada je potrebno odabrati nadogradnju noktiju porculanom, te je dobro ukoliko umete da koristite obe vrste materijala za izradu.

– Primena materijala u boji

Dok je sušenje i vezivanje materijala za izradu porcelanskih noktiju uvek isto, korišćenje gelova ne iziskuje uvek isto vreme. Mnogo je lakše raditi sa porcelanom u boji, jer se on ne razliva, nema problema pri pravljena prelaza u bojama, ukrase možete napraviti bukvalno u sekundama jer porcelan pri samom nanošenju počinje da reaguje i stvrdnjava se, dok sa gelom treba raditi jako brzo i precizno u suprotnom će se french manikir razliti, ili će se ukrasi odvojiti, dok šljokice mora izuzetno precizno postaviti i tek tada se može stavljati završni sloj. Naravno, ukoliko ste pravi profesionalac i nemate problema sa korišćenjem materijala, možete u oba slučaja praviti fantastične kreacije. Zbog toga je izuzetno važno savladati sve korake i tehnike, učiti od dobrog učitelja, i postaviti sebi vreme za vežbanje i učenje. Takođe, smatram da je izuzetno korisno savladati obe tehnike, i usavršavati sebe uvek i u svakom momentu.

– Kakvu lampu da kupim?

 Prilikom odabira lampe, prvo morate da odlučite da li ćete koristiti onu sa LED, UV ili pak sa kombinacijom ova dva, CCFL cevima.

 Ukoliko izaberete LED lampu, treba računati na to da su njene prednosti brža polimerizacija (umesto 2 minuta, potrebno je 30 sekundi) i ne treba se brinuti o zamenama cevi, dok su mane to što je mnogo skuplja od UV lampe i da prilikom njenog korišćenja možete raditi samo sa gelovima koji se suše pod LED svetlom (UV gelovi se ne polimerizuju pod njom).

 CCFL lampa može da veže bilo koju vrstu gela, i LED i UV gelove, međutim u praksi se to nije uvek pokazalo tako. Manje iskustva imamo sa ovim lampama, a ono što naše iskustvo pokazuje jeste da je mnogo slabija od UV lampe, i poneke LED gelove ne uspeva da polimerizuje.

 Po našem mišljenju i iz našeg iskustva, najbolji izbor jeste UV lampa. Njene prednosti jesu pristupačna cena, može da polimerizuje kako UV gelove, tako i LED, dok je jedina mana to što zahteva češću zamenu cevi. Najprikladnija je lampa sa 4 sijalice po 9W. Svedite korišćenja tajmera na minimum, jer uključi-isključi sistem slabi životni vek lampe. Velika lampa za dve ruke je potpuno bespotrebna jer, osim toga što košta duplo više i zauzima mnogo više korisnog prostora , vi nikada nećete uspeti da iskoristite njene kapacitete. Umesto toga, bolje da taj novac uložite u dve lampe (cena za dve lampe je približna ceni lampe za dve ruke) i obezbedite mušteriji veću udobnost.

– Sve o četkicama:


Četkice se prave od veštačkih ili prirodnih materijala, i mogu biti zaobljenih, oštrih i sečenih ivica. Četkice za izradu noktiju mogu biti sledećih dimenzija: 4-ka ili 6-ca ili 8-ca ali je najbolje imati barem dve veličine ( naša preporuka 4 I 6). Preporuka je da se za svaki korak koristi druga četkica: nadogradnja/izlivanje, šljokice, gel u boji, četkica za dekorisanje, kao i četkica za izradu linije francuskog manikira.
Nije dobro „prati“ četkice nakon svakog obavljenog posla, jer će se brzo isušiti. Naša preporuka je da koristite četkicu koji ima poklopac ili može da se preklopi jer u tom slučaju dovoljno je samo čistim tuferom ukloniti ostatke gela, zatvorite četkicu i ne morate da strahujete od sasušivanja gela na njoj ili uprljanja.

– Upotreba i korišćenje opreme i njihovo čuvanje:


Obično se materijal prodaje u bočicama zaštićenim od svetlosti, ali se takođe mogu kupiti i u providnim bočicama. U svakom slučaju, u kakvoj god da je bočici, materijal je potrebno čuvati na suvom, mračnom mestu i na sobnoj temperaturi, kako bi mu bio što duži rok trajanja. Pripazite da bočice nikada ne izložite direktnoj sunčevoj svetlosti, jer njeno zračenje je jako i može da dovede do sušenja gela čak i u kutiji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *