7+1 TRIKOVI ZA BRZO STICANJE STALNIH MUSTERIJA

Novi ste na tržištu? Kako da privučete mušterije?

 Prvo pitanje koje se postavlja kada neko krene da se bavi manikirstvom jeste: „Kako zaboga da stvorim svoj krug mušterija kada je već toliko manikira oko mene?!”. Verujte, USPEĆETE! Ali se morate potruditi.

Pohađaćete razne kurseve, obuke, vežbaćete mnogo, izgradićete svoje carstvo manikirstva, okačićete svoje diplome na zid i čekaćete… E, to je siguran način kako da NE STEKNETE mušterije! Zapamtite to dobro, baš tim redom.

 Nemojte misliti o sticanju mušterija kao načinu da ih od drugih odvučete. Verujte, ukoliko su one zadovoljne nečijim radom, možete i na trepavicama da dubite, ni tada vas neće čak ni primetiti, a još manje preći kod vas. Uvek postoje nove mušterije. Razmislite samo o tome koliko ima devojaka od 17-18 godina koje će danas, sutra poželeti da imaju sređene nokte, a postoji i mnogo onih koji nikada u životu nisu imali veštačke nokte i baš su se odlučili sada da ih imaju. Ne možete isključiti ni činjenicu da postoje i oni koji će prosto preći kod vas od drugih manikira, ali sa takvim mušterijama uvek budite obazrivi! Nemojte dopustiti da pređu kod vas zbog niže cene, nego prvenstveno zbog toga što umete da im pružite više, pratite najnovije trendove u stopu ili pak zato što koristiti kvalitetnije materijale i time izrađujete kvalitetnije nokte nego što to radi manikir od kojeg je mušterija prešla kod vas. Ukoliko neko pređe kod vas samo zbog cene, znajte da ta mušterija neće umeti da ceni vaš rad i pre ili kasnije će ponovo naći novog manikira koji će raditi jeftinije od vas, makar i za 10 dinara i već tada vi „otpadate”.
   

1. Krenimo od početka. Kako da steknete svoje prve mušterije?

Svoja poznanstva izgrađujete još od detinjstva. Imate prijateljice, rođake na kojima možete vežbati nakon završenih kurseva i koje možete pozvati da vam budu modeli na obukama jer znajte, završena obuka ne znači kraj vašem usavršavanju I sticanju znanja, niti znači to da vi umete da izradite dobre nokte. Znate osnove, ali vas čeka još mnogo vežbanja kako biste umeli da izradite zaista lepe nokte.

Potrudite se da drugaricama ponudite apsolutno svo svoje znanje, jer će na taj način okolina primetiti koliko lepe nokte one imaju, ali primetiće I ukoliko su oni ružno, neprofesionalno odrađeni I one će svakako reći ko ih je radio. Morate biti svesni da je najbolja reklama zadovoljna mušterija I njena preporuka. Setite se samo kako je to kada ste vi zadovoljni nekim šamponom, parfemom, pantalonama I svima pričate o tome, pokazujete, hvalite se. E, upravo tako funkcioniše I ovo! Dakle, prvi korak jeste da pozovete drugaricu na kafu I poklonite joj jednu nadogradnju noktiju.

2. Izgradite publiku!

Odrađene radove obavezno fotografišite, a evo zašto i koliko je to važno. Kada mušteriji nudite svoje usluge, moći ćete da pokažete šta ste do sada radili, odnosno da dopunjavate fotografijama svoje reference. Ne postoji ništa gore od pokazivanja fotografija tuđih radova mušterijama, ili pak postavljanje tuđih slika na profil kao svoje. To se nikada ne završi dobro. Nego, da se vratimo fotografisanju.

Pre nego što se bacite na posao, proučite ga. Isprobajte različite poze i položaje ruku, obratite pažnju na osvetljenje. Kada fotografišete, zapamtite – utisak o jako dobro odrađenim noktima lošom fotografijom možete samo pokvariti i povratka nema. O ovoj temi uskoro ćemo detaljnije pisati u novom tekstu jer, verovali ili ne, iz dana u dan nailazimo na more loših fotografija koje se uz neke trikove i efekte mogu uspešno popraviti i nemojte misliti da vam je za dobru fotografiju potrebna prvoklasna profesionalna oprema i dobar studio.

Napravljene fotografije podelite sa svetom, jer zahvaljujući internetu i društvenim mrežama danas na gomilu načina možete dopreti do ljudi. Po našem mišljenju Facebook, Instagram i Pinterest su najbolji za tako nešto. Ove stranice danas skoro svi uspešno koriste. Svi koji imaju pametne telefone imaju uglavnom bar jednu od tih aplikacija.
Ono što ne preporučujemo jeste lična web stranica. Početnicima to može delovati kao dobro rešenje jer zvuči moćno – IMAM SVOJU WEB STRANICU! Međutim, to je izuzetno veliki trošak koji iziskuje mesece I mesece rada da bi se samo isplaniralo kakve će boje biti, koje fontove ćete koristiti, stil, a čak i kada je gotova, pitanje je – ko će je ikada pronaći? Facebook već ima sve pripremljeno za vas, na vama je samo da osnujete jednu novu stranicu i ta-daaam, već imate gde da pokažete svoje fotografije.

3. Cenovnik

Formiranje cena je jedna velika I teška tema. Ukoliko za vaš rad malo naplaćujete ljudi će se odmah pitati da li koristiti “kineski” materijal, ili ste još uvek veliki početnik I uništićete im nokte I slično. Ako vam neko I pored niske cene ipak dođe kao mušterija, ne računajući mali broj osoba, od njega ne možete očekivati ništa dobro. Neće umeti da ceni vaš rad, uvek će imati zamerku I kritiku, očekivaće da za 300 dinara dobije Swarovski cirkone I ekstra duge nokte, a ukoliko nađe nekoga ko će mu to uraditi još jeftinije, odmah će odlepršati kod njega, a vas će pratiti loš glas da niste umeli da odradite posao po želji.

Ukoliko pak imate suviše visoke cene na početku niko neće doći kod vas, jer nemate ni reference, a ni preporuke. Da budemo jasni, samo na početku postoji SKUPO jer kada već steknete iskustvo moći ćete da selektujete mušterije sa ciljanim cenama. Tako ćete imati kvalitetnije mušterije, koji će vam sa zadovoljstvom dolaziti I platiti čak I visoku cenu jer će umeti da cene vaš rad.

Dok ste početnik, zlatna sredina što se tiče cena cene je odličan početak, a možete iskoristiti i jokera: RADITE BESPLATNO! Ne, nismo totalno sišli s uma I zaboravili da biste voleli da za svoj rad dobijete novac, ali kao što smo već spominjali, pozovite nekoliko najbližih prijateljica, rođaka I uradite im nokte besplatno. Ono što je veoma važno napomenuti njima jeste da: samo dok vežbate radite besplatno! Razumeće vas i radovaće se što ste baš njih odabrali da vam budu modeli, ali ako zaboravite da im napomenete ovu činjenicu, rizikujete da vam se nakače na vrat mesecima I da svaki put očekuju besplatan tretman, a ukoliko to odbijete pričaće na sve strane kako ste vi loši. Zamolite te osobe da, ukoliko ih neko pita koliko su platili izradu noktiju, neka kažu onu cenu za koju biste vi voleli da radite. Na taj način se pravi biznis. Vide vaš rad, pitaju za cenu, zamole za kontakt – to je već znak da se za vas zna. Međutim, ukoliko neko vidi vaš rad, a ne odreaguje pozitivno znači da još imate šta da korigujete.

 Raspitajte se kako se kreću cene u vašoj okolini I u odnosu na to, formirajte svoje cene po nekoj zlatnoj srediti. 

4. Gde da radite?

 Kod kuće, u iznajmljenom salonskom prostoru ili pak da otvorite sopstveni salon? Ovo je delikatna tema. Ukoliko vaš budžet dozvoljava iznajmite I uredite salonski prostor na dobroj lokaciji I time sebi olakšajte privlačenje mušterija. ALI! Morate znati da realnost nije toliko jednostavna I ružičasta! Ne može svako to sebi da priušti.

 Razmislite o jednostavnijem rešenju. Na početku dok još vežbate, suvišno je ulagati u uređenje salona. Za to je potrebno mnogo novca, a šta ako u međuvremenu shvatite da zapravo ni ne volite taj posao? Počnite kod kuće, ne naravno na kuhinjskom stolu pored ručka koji se krčka, čak ni ako to radite besplatno svojoj prijateljici. Uložite novce u jedan sto i dve stolice. Izgradite svoje malo carstvo manikira u jednoj sobici, ili makar u uglu dnevne sobe. Kako se budete razvijali i vaše znanje bude raslo I vaš krug mušterija će rasti.

Kada prevaziđete fazu vežbanja, a vaše materijalno stanje dozvoli, biće vam od velikog značaja iznajmljivanje stola u nekom od salona na dobrom glasu, a možete čak i napraviti svoj salon kod kuće/u stanu. Obe opcije imaju svoje mane i prednosti. Jedan savet ukoliko se odlučite da napravite svoj salon: neka ne bude u sklopu kuće! Neka to bude potpuno odvojena prostorija, sa sopstvenim ulazom, a ukoliko baš mora da bude deo kuće/stana, neka to bude najbliža moguća prostorija ulaznim vratima. Na taj način ćete izbeći veliko spremanje pre dolaska svake mušterije ili da strepite da li je sve cakum pakum, pa da se sramotite ukoliko nije. Verujte, svaka mušterija bi, makar krajičkom oka pogledala sve oko sebe I primetila bi I najmanju paučinu I zrno prašine.

Poređenja radi:
Pozitivne strane salona u kućnim uslovima:
– ne plaćate zakup
– ne putujete na radno mesto
– uređeno je po vašim potrebama i ukusu
– mušterije vam se mogu jadati do mile volje, samo ih vi čujete.

Negativne strane salona u kućnim uslovima:
– veći početni troškovi
– ukoliko se u kući svi mogu da “zađu” u vašu privatnost
– mogu vas otkačiti bilo kada. Ukoliko ne umete da postavite granice, rizikujete da izgubite privatan život. Često se mušterije misle da ste vi I onako kod kuće, pa što ne bi samo uskočili do vas na brzu korekciju slomljenog nokta, to svakako traje samo 5 minuta
– slabo će se čuti za vas

Pozitivne strane iznajmljenog mesta u salonu:
– nema početnog troška (izuzev materijala koji  trebate kupiti)
– imate radno vreme, tako ćete dobiti nazad svoju privatnost I slobodno vreme
– imaćete besplatnu reklamu
– velika je verovatnoća da će se mušterije koje inače posećuju salon radi drugih tretmana zakazati I kod vas na manikir, jer ste već svakako tu ili će im se dopasti vaš rad pa će sa sobom poneti vašu vizik kartu I zakazati se nekom prilikom. Na taj način imate širite krug poznanstva sa novim strankama
– elegantnije izgleda i mnogim mušterijama odaje znak profesionalnosti to što radite u jednom salonu.

Negativne strane rada na iznajmljenom mestu u salonu:
– plaćanje zakupa (nije kraj sveta, ali je trošak)
– eventualna buka ukoliko npr.frizer pored vas nekome suši kosu
– mušterija ne ume da se opusti i to joj ostane u lošem sećanju, jer niste sami u salonu, pa mušterija ne oseća da komotno a možda bi baš podelila neki trač sa vama, a ovako se oseća sputano. Realno, odlazak kod manikira je kao psiho terapija
– retko, ali može da se desi da se ne slažete sa kolegama.

Zdrav razum vam govori da je prvi korak vežbanje kod kuće, a potom iznajmljivanje dela prostora/stola u nekom vodećem salonu, nakon čega jednog dana može uslediti I otvaranje vašeg ličnog salona. Odluka je na vama, a ovo je naš pokušaj da vam približimo kojim koracima je najsigurnije ići.

5. Vizit kartica

Na visit karticama nikada nemojte štedeti! Neka bude lepa I u trendu, a još bolje je ako nemate vizit karticu neko karticu za zakazivanje termina gde možete npr. na svakih 10 korekcija dati 50% popusta mušteriji. Neka uvek bude uz vas! Zamislite sledeću situaciju: razgovarate sa nekim, taj neko vidi vaše nokte I pita ko vam ih je radio? Oduševljenje, moguća nova mušterija, traži od vas vaš kontakt a vi kod sebe nemate da joj date primerak kartice. Ok, znamo, tu je uvek “cimnuću te pa sačuvaj moj broj” varijanta, ali koliko je profesionalnije kada predate svoju prelepu karticu gde možda čak i odmah možete da upišete novoj mušteriji termin. Uz to eventualno možete da joj predložite da je cimnete ako vam da broj telefona i tako duplo osigurate da će joj ostati sačuvan vaš broj telefona na neki način.

6. Kvalitetan materijal za rad

Nikada nemojte štedeti na materijalu, verujte I mušterije su svesne kvaliteta jednako koliko su toga svesni I manikiri. Znaju šta je u trendu, šta je dobro a šta “kinesko”, a mimo toga, potrudite se da uvek imate neke novine u ponudi. U današnje vreme ne možete ponuditi mušteriji izbor od 4 različita gela I očekivati da time je usrećite. Imajte u ponudi gelove u boji, gel lakove, ukrase I slično. Čak I tada se može desiti da nemate baš tu nijansu koju bi mušterija želela, ali joj možete obećati da ćete je nabaviti za naredni tretman I to obećanje održite!

7. Potrudite se da pridobijete mušterije tako da vam se uvek vraćaju!

Dođe vam nova mušterija, uradite joj prelepe nokte, posle 3 nedelje ona dolazi na korekciju… Da, tako je u svetu mašte, dok je realnost malo drugačija. Mušteriju treba zainteresovati. Nju teško da zanima da li je vama u krvi profesionalan rad različitim tehnikama (naravno, to morate biti), njoj je mnogo važnije da oseti da vi to radite od srca I sa zadovoljstvom I da volite svoj posao, samim tim će se I ona dobro osećati kod vas i time ćete sebi osigurati jednu stalnu mušteriju.

+1 Pozicioniranje
Mnogima je ova reč nepoznanica, ali je jednako važno kao I vaše znanje. Kako se pozicionirate u odnosu na mušterije? Šta to znači? Ukoliko vas pitamo: zašto baš vas odabrati, šta je ono što vi znate a ostalih 100 manikira ne zna? Šta biste odgovorili?
Neka to bude nešto što radite drugačije od ostalih I to jasno stavite do znanja vašim mušterijama. Imate neki specijalni aparat za kafu I mušterije nudite neverovatno ukusnim kafama, ili umete da im pružite ekstra relaksacionu thai masažu ruku koja će ih definitivno osvežiti, ili svaki put iznenadite mušteriju nekom sitnicom (mini čokoladica, bombonica). Ovo je jednako bitna tema kao i tema o vašem umeću I znanju.
Ukoliko ne umete da prodate svoj rad, džabe vam I svo znanje sveta I najbolji materijali, nećete steći mušterije. (Da vam šapnemo – I ovoj temi pripremamo jedan članak koji možete uskoro očekivati.) Potrudite se da budete svoji, drugačiji od svih I da o vama može da se priča.

Kao zaključak još dve bitne stvari: 1. Obratite pažnju na detalje, jer nije dovoljno biti dobar, morate to i pokazati. 2. Ne dozvolite da se stopite sa okolinom! Uvek se potrudite da budete jedinstveni I da umeju da vas razlikuju od ostalih, kako bi o vama moglo da se priča.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *