5 NAJVEĆIH ZABLUDA O VEŠTAČKIM NOKITMA

Neke od najvećih zabluda o veštačkim noktima:
Suviše su dugački, ne bih umela da funkcionišem sa njima… uh, previše su debeli i upadljivi, nije to za mene…
Čula sam od drugarica da se ispod nokta talože gljivice…
Prepoznajete li ove rečenice?

Ako želite da nadogradite nokte, trebaju Vam prave informacije, a ukoliko mislite da ih već imate, proverite da li zaista znate baš sve o njima.

1.  Veštački nokti su samo za one koji ništa ne rade po ceo dan!  Uz njih sigurno ne bih mogla da obavljam poslove po kući…

 Veštački nokti su stvoreni kako bi zaštitili prirodni nokat od spoljnih uticaja, eventualnih deformiteta. Oni ispravljaju greške prirodnih noktiju i osiguravaju samopouzdanje osobama koje ih nose.
Prilikom prvog odlaska na izradu veštačkih noktiju ne preporučuje se da se na ekstremno kratke nokte magično nadograde oni dugi 2-3-4-5 i više cm! Velika je verovatnoća da će Vam smetati u obavljanju većine stvari. Tom prilikom odaberite nešto kraću varijantu na koju ćete se lakše navići. Polako i postepeno možete tražiti da Vam ih ostave duže i na taj način ćete sprečiti nezgode i neprijatne situacije.

Zaključak: ZABLUDA je da su veštački nokti namenjeni samo razmaženim ženama i da nas sprečavaju u obavljanju kućnih poslova!

2. Ispod veštačkog nokta se talože gljivice?! 

 Ispod veštačkih noktiju ne žive “zli nokatni vilenjaci” koji konstantno uništavaju prirodnu nokatnu ploču. Veštački nokti koji su izrađeni sa pažljivom pripremom i izradom (čist i sterilan pribor, kvalitetna predpriprema noktiju, korišćenje kvalitetnih materijala) nisu uzrok pojave gljivica.  Gljivice na noktima najčešće nisu posledica greške manikira, nego osobe koja ih nosi. Ukoliko primetite da Vam se nokat odvaja i ne odete na korekciju u što kraćem roku, rizikujete da se između gela i nokatne ploče nakuplja vlaga koja idealno pogoduje razvoju gljivica . Kako ne biste sebe i svoje nokte izložili gljivičnoj infekciji, čim dođe do neke nezgodne povrede ili odvajanja noktiju, što pre javite se svom manikiru za korekciju!

Zaključak: ZABLUDA je to da su veštački nokti uzročnici i izazivači gljivičnih infekcija!

3. Što su nokti deblji, to su izdržljiviji?! 

Prilikom poštovanja pravila za izradu noktiju bespotrebno suvišno trošenje materijala, jer je za čvrstinu noktiju ključna stabilnost pravilno odrađen C – luk i dobro povučena paralela. Ključ C – luka jeste da je osnovni materijal na sredini nokatne ploče najviši, te da se on pravilno raspoređuje po stranicama nokatne ploće, odnosno da pored stabilnosti zadržava i elastičnost. A paralela obezbeđuje simetričnost, odnosno omogućava da je srednja dužina nokta u ravnoteži sa “kičmom” prirodnog nokta.

Zaključak: ZABLUDA je da su deblje odrađeni nokti i čvršći. Naprotiv, oni bivaju neelastični, samim tim lakše pucaju, a češće dolazi i do odvajanja.

4. Nokti od porcelana imaju duži vek trajanja! 

Sama vrsta materijala ne karakteriše trajnost noktiju! Adekvatna priprema i nanošenje materijala osigurava veću trajnost noktiju, bili oni od gela, bili od porcelana. Pažljiva i stručna izrada garantuje veću trajnost!
Važno je znati i naglasiti razliku između gela i porcelana.
Gel: pruža u potpunosti prirodan osećaj, nemate osećaj da imate veštačke nokte, nema težinu, elastičan je, jedina mana da nekima jednoj od sto žena neće odgovarati jer joj se nokti suviše maste.
Porcelan: tvrd je, neelastičan materijal, pruža manje prirodan osećaj, ima težinu, morate se navići na njih da biste ih mogli nositi, puca kao staklo ukoliko doživi udarac, liquid koji se koristi pri nanošenju može da izazove bol i alergiju, ali odgovara svima, pa čak i onima sa najproblematičnijim noktima jer se i na njima zadržava.

Zaključak: ZABLUDA je da nokti od akrila (porcelana) su bolji. I gel i porecelan ima svoj prednost.
Dobra vest je da je pomoću današnje tehnologije stvoren nov materijal koji u sebi sadrži ona najbolja svojstva gela i porcelana, a zove se polygel odnosno akrilgel.

Pogledajte video kako se izrađuju nokti sa polygelom (akrilgelom).

5. Nokti nanodgrađeni tipsama su manje trajni od onih noktiju koji su izrađeni izlivanjem?!

 Ove dve tehnike iz korena se razlikuju. Kod nadogradnje sa tipsama potrebno je tipsu nalepiti na nokatnu ploču i obložiti je željenim materijalom, dok kod izlivanja odabrani materijal nanosite neposredno na prirodan nokat . Ukoliko koristite kvalitetne materijale, a tehniku izrade i dužinu noktiju prilagodite potrebama mušterije, dugotrajnost noktiju biće skoro jednaka koju god da tehniku odaberete.
Ali ako se prepustite stučnom manikiru pre će Vam savetovati izlivanje nego tipse. Ukoliko manikir izlije nokat, on će izgledati mnogo prirodnije, tanje i srazmernije, jer se gel ili porcelan tada oblikuje po želju, dok prilikom lepljenja tipsi oblik noktu daje upravo tipsa dok gel ili porcelan dolaze samo na površinu već datog oblika.

Zaključak: ZABLUDA je da nokti izrađeni tehnikom nadogradnje tipsama ne mogu biti jednako trajni koliko i oni izrađeni šablon tehnikom.

 

 Kao zaključak htela bih da naglasim dve najbitnije činjenice. Veštački nokti zahtevaju periodičnu (od 3 do 5 nedelja) negu i dopunu,a pored toga nokti od provereno kvalitetnih materijala u izradi stručne osobe koja se za to obučila i koja će ih izraditi tako da traju od 4 do 5 nedelja bez ikakvih problema nisu jeftini. Tako da se preporučuju samo onima koji i novčano i vremenski to sebi mogu da priušte. 

Pročitajte još tekstova na našem blogu, kako biste razjasnili neke od najvećih zabluda o veštačkim noktima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *