5 GREŠAKA KOJIMA ĆETE DEFINITIVNO OTERATI SVOJE MUŠTERIJE

1.  Niste pripremljeni za primanje mušterije

Zamislite situaciju, zvono se oglašava, mušterija ulazi u salon, na stolu još uvek stoji prašina koja je ostala iza prethodne mušterije, novine na sve strane, neoprana šoljica od kafe, a Vi se bavite nekom trećom stvari. “Izvolite smestite se, ja ću odmah doći, samo da nešto završim..”

Kako biste se Vi osećali?

Rešenje: Dešava se da niste uvek 100% pripreljeni na prijem mušterije, jer se prethodna zadržala malo duže nego što ste planirali i niste stigli da pospremite sve nakon toga, ali i to nije problem jer možete spasiti situaciju ako mušteriju primite ljubazno.

Primite je, otpratite je do čekaonice (morate je napraviti čak i ukoliko radite kod kuće, prosto nađite mesta jednom stočiću sa dve stolice, stavite novine tamo kako bi se mušterija zanimala dok čeka, ili pak izložite fotografije Vaših radova), ponudite mušteriju kafom i izvinite se što niste stigli da raspremite jer se prethodni tretman malo odužio.

Sigurni smo da će razumeti!

 

2. Dajte salonu svoj lični pečat!

Čak i ako ne otvorite salon odmah (retko ko tome to pođe odmah za rukom), potrudite se da izgradite sebi jedan takav kutak u najmirnijem delu kuće, gde se neće kuvati ručak, ne igraju se deca i slično.

Nema ničeg ružnijeg od izrade noktiju na stolu za ručavanje, naročito dok se pritom ručak pored kuva.

Ovo još  i može da prođe sve dok je neka Vaša jako dobra prijateljica u pitanju, ili pak neka bliska rođaka kojoj radite nokte bez naknade. Čim počnete da potražujete novac za Vaš rad, morate i da ostavite dobar utisak. Džabe koristite izgovor da još uvek samo vežbate izradu, pa zato tražite samo 300 dinara, čak i tada morate imati kutak namenjem isključivo za taj posao. Time ćete ostaviti dobar utisak o sebi i svom radu, naročite ako ga uredite sa nekim svojim ličnim pečatom koji može biti vrlo interesantan, te će se dobar glas o Vama daleko čuti.

Bilo da se radi o jednom malom stočiću, ili pak pisaćem stolu u nekom ćoškiću, makar i iza paravana, ali je bitno da pružite mušteriji osećaj da ste tamo samo Vi i ona i da je sva Vaša pažnja usmerena ka njoj. Učinite da ne mora da se pribojava o čemu sme da govori, ili da li sme čak i da progovori jer će se tu naći Vaš suprug koji gleda utakmicu koja je u toku ili se pak dete vrti okolo, gleda crtani i slično.

3. Slaba opremljenost manikirskog seta

Ukoliko mislite da je dovoljno nabaviti jedan 3u1 gel za nadogradnju, ili pak neki gel za francuski manikir i lampu i već ste spremni za posao gde će Vas mušterije obletati, malo ste se prevarili. Možda biste pre 10 godina kada konkurencije gotovo da nije bilo sa takvom opremicom i mogli da prođete, ali danas nema teorije. Nema tužnije stvari nego kada mušterija zatraži ciklama boju na noktima, a Vi stavite pred nju crvenu i roze boju i kažete kako je to sve što imate.

Ukoliko tek započinjete posao, skupite određenu sumu novca i uložite u materijal, a kada zaradite koji dinar od izrade noktiju uložite sve to u dalju obnovu materijala.

Naravno, odmah se postavlja pitanje, a od čega onda da preživite? Ovu profesiju morate shvatiti kao konstantno ulaganje, jer čim ne ulažete ne možete ni očekivati dobre rezultate. Na taj način moći ćete da radite posao samo po jeftinoj ceni i moći ćete da budete srećni ukoliko Vam neka bliska prijateljica dođe jednom na manikir, eventualno se usudi još jednom da ponovi i kada ne bude videla nikakva poboljšanja u materijalu i radu, nemojte računati da će se ponovo pojaviti.

Potrudite se da na mesečnom nivou u asortiman ubacujete neke nove boje i novine.

Druga velika greška je da se snabdete jeftinim, lošim ili kineskim gelovima. Verovali ili ne, mušterija će i te kako obratiti pažnju na pakovanje u kojem se materijal nalazi, a i oni navraćaju kod kineza i onda će shvatiti šta im zapravo stavljate na nokte.

Pridajte važnost kvalitetu i nemojte stavljati zdravlje na poslednje mesto!

4. Niste spremni za novine i ne pratite trendove

Nemojte misliti da mušterije ne prate najnovije trendove u svetu manikira. Verujte da neke od njih znaju za novine čak i pre Vas, baš iz razloga što bi želeli da upravo oni budu prvi koji će poneti nokte po najnovijoj modi.

Jako dobar način za informisanje ove vrste jesu facebook, instagram, twitter.  Provedite makar 10 minuta dnevno na društvenim mrežama i znaćete sve najnovije trendove. Naravno, i u ovom slučaju se može desiti da nešto propustite, ali tada obećajte mušteriji da ćete se informisati o onome što ona traži i da ćete već pri sledećem tretmanu moći da joj pružite šta je želela. Neverovatno, ali ona će tada jedva čekati da opet dođe kod Vas!

5. Ne ulažete dovoljno u svoje usavršavanje

Mušterija se u 80% slučajeva pojavljuje sa fotografijom noktiju kakve želi. Dolazi puna entuzijazma i jedva čeka da joj odradite nokte kakve je tražila satima i satima po internetu, da biste je vi oneraspoložili jednom rečenicom: Žao mi je, ali ja ovo ne umem da uradim! Bolje da napravimo neke jednobojne ili francuski manikir sa cirkonima.

Rešenje za ovaj problem jeste to da uložite u svoje usavršavanje. Mnogi misle da kada prođu osnove nadogradnje noktiju, eventualno odu na neki jeftini jednodnevni kurs, već mogu da otvore svoj salon. Ovo brzo, ali brzo izbacite iz glave!

Svako od Vas je bio početnik, naravno. Možda ste i Vi upravo to, ali konstantno se treba usavršavati jer bez toga nećete moći da se takmičite sa najboljima. Moći ćete da radite samo male posliće za male novce. Ovo naravno ne znači da svakoj mušteriji treba da iscrtate nokte do besvesti i to svih 10, nego da ste sposobni da za kratko vreme umete da odradite kvalitetne i reprezentativne nokte. Čak i ako ne liče u potpunosti na one koje je mušterija pokazala na slici, neka budu dovoljno dobri da to može da se zanemari. Mnogo toga možete propratiti i na youtube-u, kao i na raznim besplatnim video klipovima manikira. To doduše nikada nije ono pravo, kao da Vas je profesionalac obučavao uživo, jer bi Vam on skrenuo pažnju na svaku najsitniju grešku.

Da ne govorimo o tome da će svaka mušterija baciti pogled na zid tražeći neki sertifikat o stečenom znanju. Možda će Vam kazati kako im to nije bitno, ali verujte veoma je bitno. Možete postaviti veću cenu, a i imaćete mnogo više samopouzdanja a mušterija to vrlo dobro oseti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *