062 898 45 48
Korpa je prazna!
Ukupno 0 RSD
5+1 trik kako da napravite savršene Instagram/Facebook fotografije noktiju sa telefonom

5+1 trik kako da napravite savršene Instagram/Facebook fotografije noktiju sa telefonom

Mutni, loše namešteni tamni nokti? U pozadini  je mačka koja se izležava, sto za manikir je prašnjav…sam pogled na neke fotografije čini da Vam se plače…a najgore u svemu tome jeste da je posao lepo urađen samo su fotografije užasne i time ste sami sebe obeležili na neki način. 

 Fotografija je najveća reklama manikirke. Lepo urađen posao gubi značaj ako je slika lošeg kvaliteta ili je ruka nespretno nameštena, jer će posmatrač samo listati dalje. Veća je greška postaviti lošu fotografiju nego ne publikovati ništa. Uvek dobro analizirajte sliku. Ako nije savršena ostavite je sebi za uspomenu i nikako je nemojte podeliti sa prijateljima ili sa svojim budućim klijentima.

 Kako onda  da napravite lepe, elitne fotografije samo uz pomoć mobilnog telefona?

1. Tema – odabir pozadine
 Bitno je da fotografija ima određenu temu, što je u našem slučaju nokat. Važno je da akcenat bude na samom noktu i da ništa ne odvlači pažnju sa njega!
Vodite računa o tome šta se vidi u pozadini jer ljudima često odvlači pažnju jedan lep komad nameštaja u dnevnom boravku, mala maca u pozadini, koliko je prašnjav sto gde ste radili ( vrlo je moguće da se to desi jer ste malopre baš tamo turpijali nokat).
 Odabir pozadine je detalj koji uz najmanje ulaganja dodaje najveći kvalitet fotografiji. Potrudite se da fotografišete na jednobojnoj, svetloj pozadini, da bude što homogenije i da boja pozadine bude u skladu sa noktima.

 

2. Svetlo 
 Ključna reč. Što više svetla koristite, kamera će manje morati da koriguje sliku optički i softverski.
Najsavršenija je prirodna svetlost, pogotovo filtrirana. Bela svetlost koja dolazi od Sunca ima talasnu dužinu (5600K), koja čini najviše boja vidljivim za nas i našu kameru. Ipak, ovo je moguće samo u idealnim uslovima (vedro nebo, odgovarajuće vreme kada pod dobrim uglom pada svetlost, da ne svetli direktno na nokat, ali nije dobro ni ako stvara veliku senku itd.).
 Kada nemate dobre uslove, birajte veštačko svetlo (ono je 
isto ujutro, u podne i uveče, može da se podešava jačina i namešta visina). Za to je savršena lampa za manikir, jer ove lampe imaju LED sa prirodnim belim svetlom (obratite pažnju na to kakvo svetlo birate jer neka svetla promene boje, hladno belo svetlo izbleđuje ili čini plavkastim boje, dok toplo belo svetlo čini boje žućkastim).
Pre nego što fotografišete nokte klijenta odvojite malo vremena da isprobate na koju udaljenosti treba postaviti lampu da posle ne gubite vreme sa nameštanjem.

Još jedna važna stvar – blic.Na telefonu uvek isključite blic! Ne daje difuzno svetlo, sve deluje isprano, nije dobro za ovu svrhu.

 

3. Položaj ruke
 Važno je ruku namestiti tako da bude elegantna i graciozna, a istovremeno da se vidi svaki detalj. Zamolite klijenta da opusti i drži ruku u prirodnom položaju. Ako ovo ne uspe, savršeno rešenje je da model drži nešto u ruci npr. bočicu gel laka, bisernu ogrlicu, svilu, cveće itd. U ovom slučaju kao i kod pozadine treba paziti da naglasak bude na noktima, a ne na sporednim predmetima jer su oni samo dodaci na slici. Naravno i boja i tema treba da su u skladu sa noktima. Dobro je unapred pripremiti jednu kutiju sa raznim dodacima npr. biseri, svileni šal, zečiji rep, veštačko cveće. Svi ovi dodaci predivno izgledaju u ruci.

4. Ugao 
 Napravite fotografiju o svakom noktu barem  iz 4-5 uglova kako biste mogli odabrati onu koja je najprihvatljivija za Vas. Kada Vaš klijent ode a Vi ste napravili samo jednu fotografije i primetite da ni ta jedna fotografija nije baš najbolja, već je kasno. Vrlo je bitno da izbegavate poze koje će praviti senku, npr. između prstiju ili na jednu stranu prsta. Kako menjate ugao slikanja, tako menjajte i položaj lampe.

 

5. Hidratacija 
 Svaki put namažite zanoktice uljem za nokte. Ali samo umereno, ako stavite previše ulja svetlucaće na slici. Uvek dobro umasirajte ulje u kožu.

 

+1 Obrađivanje
 Pošto mnogi nemaju vremena, a ni volje da se naknadno bakću sa fotorafijama, ja bih pisala malo o filterima koji se mogu naći na internetu.

 Mnogi od ovih filtera su neupotrebljivi jer totalno promene boje, ali opcije osvetljavanje/zatamnjivanje mogu biti od koristi. Hrabro osvetlite sliku ako mislite da je ispala previše tamna, sve dok ne promeni boju i kontrast. Na kraju možete još malo nameštati kontrast.
 Isprobajte i druge opcije koje se nude, ali na jednoj dobro nameštenoj i osvetljenoj fotografiji je dovoljno poraditi samo malo na osvetljenju.

 Da sumiramo,  prirodno svetlo vs lampa - ja predlažem da koristite lampu koja daje prirodno belo svetlo. U vezi pozadine, manje je nekad više. Sa malo ulaganja i sa malo dekoracije, možete prelepo istaći svoj rad.
I na kraju najbitnije, napravite PUNO fotografija! Jedna od njih će sigurno biti savršena.

Još  samo jedna sitnica. Ovo je mesto za reklamu. Ako planirate da kupite telefon, ja predlažem Iphone uređaje. Ne morate izabrati najnoviji model. Par godina stariji model, daleko bolje fotografije pravi, nego većina novijih i skupljih telefona.

Svakome želim puno profesionalnih fotografija!